Червено месо срещу депресия

82
Червено месо срещу депресия

Особено важно е за жените

Жените, които ограничават агнешкото и говеждото месо в диетите си, е по-вероятно да страдат от депресия, показва ново изследване.

Учените признаха, че са изненадани от откритието, защото много други изследвания свързваха червеното месо с рискове за здравето. Експертите стигнали до заключението, след като изследвали 1000 австралийки.

"Първоначално смятахме, че червеното месо не е полезно за умственото здраве, но се оказа, че то може би е доста важно. Когато изследвахме жени, консумиращи по-малко от препоръчваното количество червено месо, установихме, че те са изложени на два пъти по-голяма опасност от депресия или тревожност, отколкото жените, консумиращи препоръчваното количество", съобщи проф. Фелис Джака от университета Дийкин в щата Виктория, която осъществила изследването.

"Дори когато взехме предвид цялостната здравословност на диетите на жените и други фактори, като техния социоикономимически статут, нивото на физическа активност, пушене, тегло и възраст, връзката между ниското количество приемано червено месо и умственото здраве остава. Интересното е, че няма връзка между други форми на протеин като пилешко, свинско месо, риба или растителни протеини и умственото здраве. Вегетарианството също не е обяснение. Само 19 жени в изследването бяха вегетарианки и резултатите бяха същите, когато ги изключихме от анализа", допълни проф. Джака.

Експертите препоръчват приемането на не повече от 70 гр червено месо на ден, което се равнява на един бургер Биг Мак, посочва БГНЕС.Добави коментар