Червен печат върху българското агнешко

813
Червен печат върху българското агнешко

С червен и син печат печат ще се обозначава произхода на агнешкото месо за Великден

С червен и син печат печат ще се обозначава произхода на агнешкото месо за Великден. Така потребителят ще бъде наясно българско или вносно е месото, което купува, а също дали е с контролиран произход.

Маркировката се въвежда от Българската агенция за безопасност на храните, съобщи .БНТ. Родните мръвки ще бъдат обозначавани в червено, а вносните -със син печат. Месото ще бъде маркирано още в месодобивните предприятия. Според овцевъди така ще се стимулират родните производители.

Според председателя на Организацията на развъдчиците на автохтонни породи овце Румен Стоилов по този начин всички производители ще излезнат сами от сивия сектор, защото няма да могат да продават животните, агнетата, млякото на магазина, ако нямат печат за произход.

"Целта е да доказват контрола, който оказваме в кланицата, а сега с цвета е да се докаже произхода - български или внос", казва д-р Камен Янков - директор на ОД на БАБХ-Пловдив.

Той съветва потребителите да купуват агнешко месо от лицензираните търговски магазини и да гледат срока на годност и произхода.


Добави коментар