Черешите

143
Черешите

Малките плодове намаляват болките в мускулите

В Древния Рим да почерпиш гостите си със череши е било знак на почит и уважение. Малките червени плодове неизменно са присъствали на трепазата на аристократите. Съвременните лекари пък съветват са хапваме по три-четири череши на ден, за да намалим риска от сърдечно-съдови проблеми.

Черешите съдържат някои жизнено важни витамини, като А, B1, B2, C, E, PP, R, както и желязо, калий, калций, магнезий, натрий и фосфор. В червените сортове има високи нива на мелатонин - вещество, което спомага за унищожаване на токсините.

Доказано е, че консумирането на череши намалява болките в мускулите, а високите им нива на антоцианин - червеният пигмент в тях, предполагат, че помагат и при намаляване на възпаленията. Освен това малките плодове регулират работата на жлезите и действат тонизиращо на целия организъм.

Плодовете са богати и на антиоксиданти, но с ниско съдържание на холестерол, мазнини и натрий, което ги прави идеални за диети. Пектинът, който присъства в тях, също унищожава мазнините. Жълтата череша съдържа много полезни за кожата и очите бета-каротини. Тъмно-червените череши пък пречат на образуването на съсиреци в кръвта.

Все пак с черешите не бива да се прекалява. Имайте предвид, че някои хора имат алергия към тях и захранете внимателно детето. Не се препоръчва консумацията им в големи дози за възрастните, които имат нездрав стомах, тъй като действат разхлабително.

У нас сезонът на черешите започва в средата на май. Не забравяйте обаче, че дори и консервирани, тези плодове запазват полезните си вещества. Вижте няколко рецепти, в които да ги включите.

Бърз десерт с череши
Продукти:
1 пакет бутер тесто, 3/4 км череши, 1/2 пакет маслени бисквити, 1/2 ч.ч. орехи, 1 ч.ч. захар, 1 яйце
Начин на приготвяне: Разстелете бутер тестото. Изрежете от него 2 еднакви час­ти с големината на тавич­ката, в която ще печете де­серта. Сложете първата ко­ра в тефлонова тавичка. Смесете почистените от костилките череши с начуканите на трохи маслени бисквити, натрошените орехи и захарта. Разпределе­те сместа върху кората в тавичката. Отгоре захлупете с другата кора и слепете краищата. Намажете с раз­бито яйце. Надупчете кора­та с вилица. Опечете десерта в предварително загрята на 220 градуса фурна.

Крем с череши и кисело мляко
Продукти:
3 кофички кисело мляко с висока масленост, 1 ч.ч. пудра захар, 20 гр желатин, 1 пакетче ванилия, 1 лимон, 1 ч.ч. череши, 100 гр смлени орехи
Начин на приготвяне: Желатинът се слага за разтопяване в купичка с хладка вода. Киселото мляко се изсипва в пластмасова купа и заедно с пудрата захар и ванилията се разбива с миксер. Към разбитото мляко се добавят черешите и сокът от лимон. Накрая се излива на тънка струйка желатинът, като се разбърква бавно с дървена шпатула. Готовата смес се изсипва в кръгла тортена форма. Слага се във фризер или камера за 2 часа да се охлади и желира. След готовност се изважда и формата се потапя в гореща вода, след което се обръща в тортена чиния. Режат се парчета и се сервират. Поръсва се леко със смлени орехи.

Черешов шейк
Продукти:
500 гр череши, 1 с.л. кафява захар, 200 мл течна сметана, 1 лимон
Начин на приготвяне: Измийте черешите, почистете от костилките и пасирайте до фина каша заедно със захарта. Разрежете лимона, оставете един резен за украсата, заедно с една череша, и изцедете сока му. Смесете лимоновия сок с черешите. Разбийте сметаната. Изсипете черешите във висока коктейлна чаша, донапълнете я със сметана и поднесете с резен лимон и черешка.

Черешов сладолед
Продукти:
2 ч. ч. сладкарска сметана, 300 гр почистени череши, 1/2 ч. ч. захар, 2 с.л. коняк
Начин на приготвяне: В тенджерка се смесват черешите и захарта, слагат се на котлона и се бъркат, докато захарта се разтопи. Сметана се разбива на крем, според указанията на опаковката. Черешите се смачкват и се смесват със сметаната. Сладоледът се покрива с фолио и се поставя във фризера. През около 1 час периодично се разбърква, за да не се получат ледени кристали.



Коментари

Коментар: 3

за Черешовия сладолед, хубаУ, ама само невидях за какво са тия 2 с.л. коняк, какво се прави с тях?!

Коментар: 2
черешки

И аз страшно много ги обичам и се радвам, че синът ми също добре си хапва от тях - много са полезни.

Коментар: 1

обожавам ги тези черешки.... още март месец съм ги сънувала....


  • 1

Добави коментар