Чаят Матча помага срещу стрес

33
Чаят Матча помага срещу стрес

Матча представлява смлян прах от свежи листа на отглеждано почти изцяло на сянка чаено растение Camellia sinensis

Дългите работни часове и кратките срокове често водят до силен физически и психически стрес. Ако всекидневието ви е напрегнато, е важно да откриете начин да се справяте с него - чрез тренировъчен режим или правилно хранене. Според японски специалисти, цитирани от Ен Ди Ти Ви, пиенето на чай Матча има редица ползи за здравето, сред които намаляване на тревожността.

Матча представлява смлян прах от свежи листа на отглеждано почти изцяло на сянка чаено растение Camellia sinensis. За целите на настоящото изследване специалисти от университета на Кумамото са подложили мишки на усложнен тест в лабиринт, който е стресиращ за животните. Използвайки теста, изследователите са установили, че тревожността на мишките намалява, след като им бъде даден екстракт от Матча или Матча на прах.

Според учените успокояващият ефект на чая се дължи на механизми, които активират някои допаминови и серотонинови рецептори с роля в тревожното поведение, съобщава DarikNews.

„Въпреки че са необходими по-нататъшни проучвания, резултатите от настоящото изследване показват, че чаят Матча, който от години се употребява като медицинско средство, може да е от полза за човешкото тяло“, казва Юки Курауичи от изследователския екип.

Добави коментар