Броиш ли хапките?

106
Броиш ли хапките?

Ако не, значи ти трябва Bite Counter

Безразсъдното хранене е проблем за много хора, които неусетно изяждат цял шоколад, докато гледат телевизия.

Но американски учени разработиха устройство, което може да помогне на хората да внимават повече какво ядат, като брои колко хапки изяждат.

Устройството, наречено Bite Counter, се носи като ръчен часовник и е било разработено от изследователи от университета Клемсън в Южна Каролина. Те го определят като педометър за храненето.

"Изследвания показаха, че хората подценяват това, което ядат, главно защото традиционните методи разчитат на самонаблюдението. Нашите първоначални данни показват, че Bite Counter може да се използва като заместител на броячите на калории", заяви ръководителят на изследването Ерик Мът, цитиран от БГНЕС.

Устройството може да се използва навсякъде - в ресторант или на работното място, където хората трудно могат да следят и да помнят калориите.

"Устройството изисква само потребителят да натисне бутон, за да го включи преди ядене и да натисне същия бутон, за да го изключи, когато свърши с храненето. През това време то автоматично брои хапките ви", допълни другият автор на изследването проф. Адам Хувър.

Той заяви, че при лабораторни опити устройството показало над 90% точност при броенето на хапките, независимо от потребителя, храната, приборите и съдовете.

Създадени са прототипи и сега устройството се тества върху 20 доброволци. Учените се надяват някой ден то да бъде пуснато в продажба редом до апаратите за измерване на пулса.Добави коментар