Боровинките

80
Боровинките

Една от супер храните

Супер храна - за такива са смятани боровинките заради мощните им свойства на антиоксиданти. Неслучайно те са били любим плод в Древна Гърция, където са ги използвали като средство срещу отровите в тялото. Днес малките горски плодове са сред най-консумираните храни в САЩ, а полезните им свойства продължават да се проучват.

Всъщност под названието боровинка се включват около 30 вида, които растат главно в по-хладните зони на Северното полукълбо. У нас се срещат четири разновидности на плодовете - червена, черна, синя и кавказка боровинка. Най-честно консумираме червената, която не е така вкусна като останалите три вида, но пък е особено полезна за човешкия организъм.

Плодовете на боровинката са богати на витамините Е, С, К, А, B, D, P и PP. Те съдържат и калций, магнезий, манган, фосфор, калий, натрий, цинк и желязо. Боровинките съдържат още и диетични фибри, което ги прави важна част от диетите. Те чистят лошия хорестерол и стабилизират кръвното налягане. До днес учени непрекъснато изследват ролята на малките плодове в борбата срещу някои видове рак. Те са полезни и срещу Алцхаймер и Паркинсон, играят важна роля и в забавянето на процесите на страеене.

Сокът от боровинки е особено полезен срещу кариес и дава необходимия за целия ден тонус на организма. Освен това помага при коремни болки и премахва киселините. Стритите сушени плодове са много ефикасни при диария. Тези плодове са особено полезни за децата ни, защото помагат на организма да изработва хормоните на растежа и участват в обновяването на клетките.

Черната боровинка влияе изключително добре на зрението ни и е особено полезна за хора, които работят с компютър, както и за шофьорите и летците. Неслучайно през Втората световна война пилотите са разчитали на боровинките, за да подобрят нощното си виждане. Червената боровинка съдържа и Омега-6 и Омега-3 мастни киселини, влияе добре на сърдечната система и подобрява паметта.

Как да включим тези толкова полезни плодове в менюто на цялото семейство? Вижте няколко идеи.

Сироп от боровинки
Продукти:
2 кг боровинки, 2 кг захар
Начин на приготвяне: Почистените и измити плодове се изсипват на пластове в дълбок съд и се посипват със захарта. Затварят се и се оставят на хладно и проветриво място. Готовият след 2 - 3 месеца сироп се прецежда и се налива в бутилки.

Боровинков десерт
Продукти:
400 гр бутертесто, 100 гр боровинки, 100 гр захар, 50 гр пудра захар, 1 ванилия
Начин на приготвяне: От бутертестото се режат правоъгълници с размери 10/6 см. Плънката, направена от боровинките и захарта, които са загрети и разбъркани до сгъстяване, се поставя по продължение на дългата страна и се затваря. Краищата се защипват. На повърхността се правят нарези с остър нож. Десертът се пече при 220 градуса. Охлажда се и се поръсва с ванилена захар.

Пилешка салата с боровинки
Продукти:
400 гр пилешки гърди, 1 ч.ч. боровинки, 1 к.ч. кисело мляко, 1 лимон, 1 червена чушка, 3 с.л. майонеза, 1 стрък целина, 1 стрък зелен лук, 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне: Нарежете изпеченото пилешко филе и чушката на кубчета, а лука и целината на ситно. В купа разбъркайте майонезата, солта и киселото мляко. Добавете боровинките, пилето, червената чушка, целината и лука. Запазете няколко боровинки за украса. Разбъркайте леко. Покрийте и охладете 30 мин. Сервирайте по желание върху листа от китайско зеле и гарнирайте с останалите боровинки и нарязания на филийки лимон.

Пиле с боровинки
Продукти:
300 гр пилешко месо, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 200 гр печурки, 50 гр боровинки, сол, черен пипер, 1 ч.ч. червено вино, олио, 1 с.л. масло, 50 г брашно
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на ивици, които се овалват в брашно и се изпържват до побеляване в сгорещено олио. В друг съд се разтопява маслото. Прибавят се боровинките и се разбърква. Налива се червеното вино и се оставя да поври. В тази смес се слагат нарязаните гъби и лук, посоляват се и се задушават под капак. Прибавя се изпърженото месо, заедно с олиото и солта. Налива се малко вода и ястието ври до пълна готовност на продуктите. Подправя се с черен пипер.



Коментари

Коментар: 1

аз много обичам боровинки ама незнаех че са полезни


  • 1

Добави коментар