Бобовите храни намаляват риска от ранна смърт

147
Бобовите храни намаляват риска от ранна смърт

Богати източници на растителен протеин са бобът, лещата, нахутът, баклата, ядките и киноата

Бобовите храни могат да намалят риска от ранна смърт с до 12 процента, съобщи в. "Мирър". Специалисти от Харвард и от Техеранския медицински университет установиха, че високопротеиновият хранителен режим, особено ако протеините са от растителни източници, намалява риска от ранна смърт. Ако месото бъде заменено с растителни протеини, може да се осигури и дълголетие.

Богати източници на растителен протеин са бобът, лещата, нахутът, баклата, ядките и киноата. В някои зеленчуци също има протеини, като броколито, граха, спанака. За изследването, резултатите от което са публикувани в сп. "Бритиш медикъл джърнъл", експертите са анализирали 32 труда по темата. Периодът, в който са проследени участниците в тях - общо 715 128 души, варира от три до 32 години. Специалистите са следили и смъртните случаи, включително от сърдечносъдови заболявания и рак.

Резултатите показват, че богатата на протеини храна допринася за шест процента по-нисък риск от смърт по каквато и да е причина. При най-голямата консумация, той намалява с осем процента за всички видове причини, а за сърдечносъдови болести - с 12 процента, съобщава БТА.

Всеки допълнителни три процента осигуряване на енергия от растителни протеини е свързана с 5 процента по-нисък риск от смърт от каквито и да е причини. Сред обясненията на експертите за установената от тях връзка е положителният ефект на растителните протеини върху кръвното налягане. Той намалява риска от сърдечни болести и диабет тип 2.

Добави коментар