Боб вае талията

123
Боб вае талията

Традиционната яхния е по-добра от диетите на Дюкан

Как да станем здрави и хубави - и тази година на конференция в Албена топдиетолозите в България се занимаха главно с този проблем. Един от организаторите на форума - доц. Светослав Ханджиев, който е член на генералните съвети на Световната и Европейската асоциация за изучаване на затлъстяването, заяви категорично - затлъстяването вече е пандемия, стигнала дори и Китай, според данните от миналогодишната конференция на специалистите по хранене и метаболитни нарушения в Стокхолм.

Тлъстинките не са просто убиец на самочувствието. А и на съдовете и сърцето, предупреждава доц. Ханджиев. "2/3 от хората умират от сърдечно-съдови заболявания, вследствие на хипертония и затлъстяване", обяснява експертът. Българите пък са "шампиони" по инсулти и инфаркт на миокарда. А причината за това много често са именно килограмите в повечко.

"Затова профилактиката на наднорменото тегло е профилактика на ранното остаряване и смъртност", обяснява доц. Ханджиев. И призовава - върнете се към бабините рецепти. Традиционната яхния е по-добра от диетите на Дюкан и Аткинс.

"Най-голямото европейско проучване "Диогенес", на което бях национален координатор, доказа, че от особено значение са храните с нисък гликемичен индекс. Защото те са тези, които плавно и по-бавно повишават кръвната захар, а не тя да скача изведнъж. Такива храни са бобът, лещата, грахът, пълнозърнестия хляб. На практика това е традицията на българската кухня от ХIХ-ХХ в. и ние вече говорим за здравословно балканско хранене", категоричен е д-р Ханджиев.

За да живеете 100 г., решаващо е не само менюто, но и гимнастиката. "Средно на ден трябва да вървим пеш по 60 до 90 минути. Хубаво е да прекарваме и час във фитнеса или басейна. Може да се ходи и на фитнес, но не бива да се прекалява, нито пък да се предоверяваме на неспециалисти", съветва още д-р Ханджиев. И припомня - здравото сърце и кръшната снага искат не само пот и хапване, а и повече добро настроение.Коментари

Коментар: 1

значи в българия всички трябва да сме с тънки талии, като си има предвид колко много боб се яде


  • 1

Добави коментар