Бирата бъка от антиоксиданти

86
Бирата бъка от антиоксиданти

90% от българските бири с глутатион

В 90% от изследваните най-разпространени български марки пиво се съдържа антиоксидантът глутатион, сочи научно изследване от юли на Института по криобиология и хранителни технологии. Това е важен белтък, наличен във всички живи организми, уточняват от него.

В повечето наши бири количеството на антиоксиданта е около 0,1-0,2 милиграма на литър. В най-високи дози той се намира в "живото" пиво, където се локализира основно в дрождите.

Глутатионът присъства и в "младите" червени вина, след което, обаче, бързо се разгражда.

Ето защо в бирата, като цяло, този антиоксидант се среща в малко по-голямо количество, в сравнение с отлежалото червено вино, обяснява д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.

Глутатионът е малък белтък, наличен във всички живи организми. Той е основното серосъдържащо съединение на клетките и заедно с витамин С е сред ключовите антиоксиданти.

При хората глутатионът неутрализира поетите от външната среда вредни вещества, като пестициди, индустриални замърсители и бактериални отрови.

Освен това участва в регулацията на клетъчните защитни механизми, в енергийния баланс, в синтеза на белтъци и на нуклеинови киселини.

Освен полезните свойства за човека, глутатионът има важно значение и за качествата на пивото. Той стабилизира напитката и редуцира нивата на окислителните процеси в нея.

По-високите концентрации на глутатион предпазват от изменения на вкусовите характеристики и на цвета на бирата.Добави коментар