Биохраните

107
Биохраните

42% от родителите ги използват в детското меню

42% от родителите използват биопродукти единствено за притовяне храната на детето. Това сочат резултатите от седмичната анкета на dete.bg на тема "Ползвате ли биопродукти?".

Въпреки все по-голямата популярност на биохраните у нас, само 8% посочват, че цялото семейство се храни с тях, а за 17% от родителите не съществува финансова възможност да си ги набавят. 33% от хората, гласували в анкетата, не вярват, че тези храни са био. Какво всъщност представлява биопродуктията?

За да получат сертификат за такъв тип храни, фермерите не трябва да употребяват изкуствени торове, пестициди и други токсини и химикали три години преди да бъдат сертифицирани и никога след това. Биохраните са без синтетични подобрители и генномодифицирани про­мени. При тях се следи и дали животните се хранят с естествено.

Как тогава фермерите се справят с вредителите и болестите по растенията? Както и преди 200 години, когато в земеделието са се използвали само две неща - мед и сяра. И двата елемента се използват все още, защото не е открит по-безвреден от тях.

Биопродуктите се произ­веждат по-бавно, по-трудно и се съхраняват за по-кратко време. Това оскъпява производството им и на пазара те са в пъти по-скъпи от останалите продукти. Ето няколко факта, които може би ще ви убедят, че си заслужава да ги купувате.

1. В САЩ всяка година се използват 16 милиона килограма антибиотици. От тях 70% се дават на здрави животни, за да се стимулира растежът им.

2. Повечето млека също съдържат хормони на растежа, които се дават, за да се увеличи млекопроизводството.

3. Децата са по-чувствителни към пестицидите и други химикали в храната заради развиващата се нервна система. Изследване на университета във Вашингтон установява, че деца, които ядат основно био храни, имат по-ниски нива на пестицидни остатъци, в сравнение с други деца. След два дни консумация на биопродукти, в организма им почти не са открити вредни вещества.

4. През 2006 г. специална комисия във Великобритания открива пестициди в 50% от конвенционално произведените плодове и зеленчуци.

5. У нас биопроизводителите са усвоили едва малко над 1% от бюджета по съответната мярка на европейската Програма за развитие на селските райони, сочат данни на асоциация „Биопродукти”.Добави коментар