Био продуктите

55
Био продуктите

На изложение в Борисовата градина

Темата за здравословния начин на живот става близка на все повече хора. Важно е да знаем какво ядем и колко полезно е то. От няколко години и на българския пазар присъстват био храните, като продукти чисти от изкуствени химични добавки.

От 4 до 6 юни в Борисовата градина в София се провежда изложение на био продукти. В изложението участват само сертифицирани производители от цяла България. Предлагат се различни видове зеленчуци, мед, дори и био боза.

Био продукти са само тези, които имат издаден сертификат за биологично земеделие. Издаването на такива сертификати е регулирано в европейското законодателство и се прави от лицензирани органи, които осъществяват контрол, припомня ТВ7.

Целта на био земеделието е да се опазват почвите, водите и био разнообразието, а ефектът от него е, че био храните предлагат здравословна алтернатива на конвенционалното индустриално производство на храни.Био земеделието е една от най-успешните схеми за запазване на околната среда и обработваемите площи, защото фермерите, които се занимават с това, отделят повече средства за биологични препарати за растителна защита, като по този начин помагат и на природата, запазвайки разнообразието в обработваемите терени и около тях.

През последната година търсенето на био храни се повишава, отчитат търговците. Продажбите на органични продукти обаче далеч не са по джоба на масовия българин и все още остават привилегия за малцина. Причината е, че цените на стоките с етикет "био" са два до три пъти по-скъпи, в сравнение с останалите.

Най-продаваните био продукти са детските храни. Причината за слабото търсене на останалите е високата им цена. В страните от Европейския съюз биопродуктите са с около 30% по-скъпи от останалите. В България, заради по-малкото предлагане на органични стоки, разликата в отделни случаи може да достигне и десет пъти.Добави коментар