"Био" и "Еко"

123
Био и Еко

Купуват ли си сертификати производителите?

Етикетите "Био" и "Еко" върху продуктите в България са повече търговска марка, отколкото гаранция за качество на храната, твърди експерт по издаване на сертификати за качество. Според специалистите в България има черен пазар за купуване на сертификати. Самите храни не отговаряли на изискванията.

Според обвиненията българските производители на био и еко храни не спазват изискванията за чисто производство и могат безпроблемно да заобикалят закона. Иван Савов твърди, че у нас всеки производител може да си купи документ, че произведената от него храна отговаря на високите изисквания за биологично чист продукт, без да е така наистина.

Според обвиненията точно тук се пропуква контролът върху храните. Фирми, които трябва да контролират, не го правят. Държавният контролен орган е сигурен, обаче, че системата за сигурност е безотказна.

Наблюдатели на пазара на био продукти са уверени, че се контролира цялата верига - от обора и градината до масата. В понеделник предстои да стане ясно ще се проверят ли всички издадени до момента сертификати за екологично производство, посочва Нова телевизия.Коментари

Коментар: 1

купуват си не само сертификати, но и подправят пробите, когато взимат от зеленчуците


  • 1

Добави коментар