Билки за предменструален синдром

846
Билки за предменструален синдром

Предменструалният синдром нарушава качеството на живота

Довчера сте била доволна и щастлива от живота, а днес ставате друг човек. Дразни ви всяка дреболия, плачете за нищо, избухвате без причина, бъдещето виждате в черни тонове…Тези състояния са познати на повечето жени, посочва вестник "Монитор".

Предменструален синдром (предменструален комплекс от оплаквания) включва физиологичните и психичните промени у жената, които настъпват между 14-ия и 28-ия ден преди менструацията и рязко прекратяват със започването й. Силата и самото настъпване на тези процеси зависят от физическото и психическото състояние, от професионалната и семейната среда. 40% от всички жени имат значителни оплаквания, а 10-20% се чувстват като болни през тези дни.

Предменструалният синдром нарушава качеството на живота, може да причини провал по време на изпит, сценична изява, отговорна среща, ако по време съвпадне с тези изяви. По всяко време в месеца жената може да се чувства зле и да е отпаднала, не винаги обаче това е предменструален синдром. Най-често срещаните симптоми при едни се явяват на куп, други усещат само част от тях.

Общите оплаквания са подуване на корема, пръстите и краката, усещане за набъбналост и напрежение в гърдите, неразположение и главоболие, болки в кръста и спазми в стомаха, които продължават и по време на менструацията. Заедно с тях може да се яви акне и гнойни пъпки, а сексуалното желание да отслабне.

Страда и психиката. Настроението помръква, с усещане за безнадеждност, депресия, инертност и изразен комплекс за малоценност. Сякаш напрежението се повишава, реакциите са остри, необуздани, раздразнителността – висока. Апетитът също е непостоянен – необуздан глад или пък анорексичен период. В тези дни и сънят може да е капризен. Счита се, че в основата на тези състояния са хормонални нарушения, а именно излишък на естрогени и този дисбаланс причинява нарушение на невроендокринната регулация на различни органи и системи на организма.

Неприятните усещания са само част от проблема. Необузданите естрогени могат да причинят мастопатия – образуване на кисти, бучки в гърдите, като могат да еволюират и в рак на млечната жлеза. Освен това хормоналният дисбаланс може да е във връзка с проблемно забременяване. И само тези проблеми са достатъчно основание за по-сериозен подход и подобряване на регулацията на половите хормони – и за избягване на по-сериозни усложнения.

ПРОГРАМА
Витамин В 6 – по 50 мг дневно. Вземат се 2 таблетки сутринта.

Масло от нощна иглика (Oenothera biennis) – Primol например. Два пъти по 1 до 3 пъти по 2 перли.

Стрък бял имел. Половин супена лъжица се запарва в 200-300 г вода 30 минути и се прецежда. Разпределя се на 3 порции през деня. Пие се 2 седмици преди очаквания цикъл. Може да се добавя към чая от бабини зъби и да се вари заедно с него.

Стрък бабини зъби. Две супени лъжици от билката се варят 5-10 минути в 500-600 мл вода и чаят се прецежда. Изпива се на 3-4 порции през деня. Бабините зъби предпазват от яйчникови кисти. Освен това тази билка има много добър регулиращ ефект върху обмяната на веществата. По-ясно казано, може да помогне на жените, които искат да се освободят от излишни килограми.

Хомеопатичният препарат Lac caninum 15 (9) CH облекчава предменструалния синдром и понякога е достатъчно да вземаме само него. Приемат се по 5 гранули веднъж дневно 15 дни преди очакваната менструация (или при симптоми на ПМС, примерно 7 дни преди датата на цикъла).Добави коментар