Билки и подправки за имунитет

112
Билки и подправки за имунитет

С какво да подсилим имунната система?

Отслабената имунна система прави тялото уязвима мишена за много вируси и настинки, особено при смяната на сезоните.

Имунната система също се нуждае от подходящо захранване, а менюто е ключът към доброто здраве, съветва woman.bg. Вижте списъка на най-добрите билки и подправки, повишаващи имунитета.

Зелен чай. Съдържа антиоксиданта EGCG, който намалява риска от заболяване с повечето ракови болести. Oсвен това зеленият чай подтиска растежа на вредните бактерии. Експертите са категорични, че 4 чаши зелен чай дневно ще поддържат имунната ви система във върхово ниво.



Чили. Лютият червен пипер стимулира метаболизма. Освен това подлютените храни имат свойството да стимулират производството на ендрофин. Чилито e богат източник на бета-каротин, който се превръща във витамин А в кръвта и успешно се бори срещу инфекциите. Смята се още, че лютото има превантивен ефект срещу рак на простата. Чилито помага и за отпушване на носа.



Джинджифил. Растението съдържа жизненоважната съставка Джинджерол – субстанция, която има доказан превантивен ефект срещу рак на дебелото черво. Освен това редовната му консумация пази от често срещаните настинки и грип.



Чесън.
Традиционно, чесънът е най-популярен със своите противогрипни свойства. Той засилва мощта на два вида клетки, изключително важни за имунната система – Т-лимфоцити и макрофаги.



Куркума. Тази подправка е използвана векове наред не само в кулинарията, но и от Аюрведа и традиционните китайски лечители. Тя също успешно се бори срещу грипа и настинките.



Канела. Тя е основна съставка в индийската кухня. Канелата е богата на антиоксиданти, които предотвратяват запушването на кръвоносните съдове и развитието на бактериите. Тя помага да се стабилизира кръвната захар, като по този начин намалява риска от заболяване с диабет тип 2. Канелата помага за редуциране на лошия холестерол.



Добави коментар