Безопасни рецепти с краставици

151
Безопасни рецепти с краставици

Няколко идеи как да ги обработим термично

Тази пролет краставиците не са на мода. Страхът от бактерията накара цяла Европа да ги изгони от масата си. Термичната им обработка обаче може да ги направи безопасни за консумация. Пробвайте следващите няколко рецепти, в които зеленчукът не се сервира суров. И не забравяйте да ги измиете добре.

Задушени краставици
Продукти:
300 гр краставици, 20 гр масло, 100 гр квасена сметана, 10 мл лимонов сок, 10 гр брашно, месен бульон
Начин на приготвяне: Измийте краставиците, обелете ги и ги нарежете на парчета с дължина и дебелина на пръст. Сгорещете в тенджера маслото и сложете краставиците. Добавете лимоновия сок, посолете и поръсете с черен пипер. Прибавете 4-5 лъжици вода и задушете на слаб огън 15-20 минути. Задушавайте, докато краставиците станат прозрачни. Залейте с месен бульон и добавете сметаната, разбита с брашното. Оставете да кипне и свалете от огъня. Краставиците трябва леко да хрупкат

Английска лятна супа
Продукти:
350 гр картофи, 4 стръка зелен лук, 1 маруля, половин краставица, 75 гр масло, 850 мл зеленчуков бульон, сол, черен пипер
Начин на приготвяне: На много слаб огън разтопете маслото и прибавете картофите, обелени и нарязани на кубчета, марулята, нарязана на тънки ивици и краставицата, нарязана на ситно. Разбъркайте добре и поставете капак, след около 10 минути изсипете бульона и овкусете със сол и пипер. Усилете огъня и оставете супата да заври. Намалете огъня и оставете да къкри 20 минути. Охладете добре, след което пюрирайте супата. Сервирайте я, поръсена с фино нарязания зелен лук.

Японска лятна супа
Продукти:
125 гр масло, 200 гр краставици, 1 л телешки бульон, 30 гр зелен грах, 8 яйца, 1 с.л. оцет
Начин на приготвяне: Обелете краставиците и ги нарежете на тънки филийки. Сложете бульона да заври и сипете в него добре измития грах. Варете 10 минути и прибавете филийките от краставица, подправки и сол на вкус. След като супата поври още 5 минути, прецедете бульона, а зеленчука поставете на топло. В подправеният бульон сварете яйцата 'на очи'. Разпределете парченцата краставица и граха в 4 супени чинии и сложете отгоре им по едно яйце. Залейте ги с горещия бульон и поднесете супата веднага.

Пилешки късчета по китайски
Продукти:
500 гр пилешко филе, 100 гр уиски, 4 чушки, 3 моркова, 3 стръка зелен лук, 1 краставица, 1 яйце, 1 буркан китайски гъби, соев сос, 10 с.л.- фъстъчено олио, босилек
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на тънки ивички, маринова се в уискито за около 2 часа и се пържи на силен огън в дълбок тиган за около 3 - 4 минути с 3 с.л. олио. Изважда се. В тигана се добавят още 2 с. л. олио и в него се запържват нарязаните на ивички чушки. По същия начин се пържат и морковите, нарязани на ивички, след това краставицата и накрая гъбите. Отделно, от яйцето се прави омлет, който се нарязва на ивички и всичко се подрежда в чиния, поръсва се с босилек и соев сос и се сервира с варен ориз.



Добави коментар