Без сладка, конфитюри и мармалади на масата

138
Без сладка, конфитюри и мармалади на масата

Сладката, конфитюрите и мармаладите от плодове се считат от много родители за по-малко вреден деликатес, за разлика от другите сладкиши

Сладката, конфитюрите и мармаладите от плодове се считат от много родители за по-малко вреден деликатес, за разлика от другите сладкиши. Защо това е мит обяснява в интервю за радио „Спутник” Филип Кузменко, диетолог и автор на канала Doctor Phil Telegram.

Захарта е основата на всички сладки неща, която им придава приятен и желан вкус. Единствената разлика между тях и мармалада е, че този деликатес е маскиран като плодов продукт, посочва вестник Стандарт.

"Трябва да се отнасяте към мармалада като към всеки бонбон. И няма значение дали е направен от шоколад или плодова захар. Бих посъветвал децата да се предпазват от сладки десерти до максималната възможна възраст. Те няма да загубят нищо от това, защото ако децата не знаят какво е сладко те няма с какво да го сравняват. Те ще се радват еднакво на броколи, риба и други храни, които не водят до затлъстяване “, казва диетологът.

Плодовата основа на мармалада не го прави по-малко калоричен и вреден, казва Кузменко. Според него една супена лъжица мармалад съдържа калории, приблизително колкото четири ябълки, но има много по-малко полезни елементи.

"Преди всичко мармаладът е плодов деликатес. Но е много погрешно схващането, че естествените въглехидрати са нискокалорични, когато се подлагат на топлинна обработка. Например една ябълка има фибри и други полезни витамини, но в ябълковия мармалад тях вече ги няма. Ако трябва да избирате какво да дадете на детето за десерт, тогава трябва да изберете пресни плодове, а не мармалади и сладка", заключава диетологът.

Добави коментар