Белият хляб пристрастява

123
Белият хляб пристрастява

Рафинираните въглехидрати задействат центрове на удоволствието в мозъка, които са свързани и със зависимости

Храни като белия хляб и картофите въздействат на зони в мозъка, свързани с пристрастяването, твърди изследване, публикувано в. Daily Telegraph. Това обяснява защо е толкова трудно човек да спре да похапва солети и чипс, когато са му под ръка.

Учените от центъра за предотвратяване на затлъстяването към детската болница в Бостън наблюдавали със сканираща технология мозъчната дейност на доброволци, четири часа след като са се хранели. Така станало ясно, че рафинираните въглехидрати задействат центрове на удоволствието в мозъка, които са свързани и със зависимости и наркомания. Поради тази причина храните с рафинирани въглехидрати също предизвикват пристрастяване.

5 мита за хляба

"Резултатите показват, че ограничаването на въглехидрати с висок гликемичен индекс може да помогне на хората със затлъстяване да не им се яде толкова и да не преяждат", коментира д-р Дейвид Лудвиг от екипа.

Въглехидратите с висок гликемичен индекс се преработват бързо от тялото и веднага повишават кръвната захар. След това тя рязко спада, уточнява ТВ7.Добави коментар