Бели храни, които са вредни за здравето ни

43
Бели храни, които са вредни за здравето ни

В по-голямата си част много от "белите" храни, които ядем, не са толкова здравословни за нас

Може би сте чували за цветното делене на храните на бели, червени, жълти и т. н. Белите храни обикновено се отнасят до храните в бял цвят, които са рафинирани. Например брашно, захар, ориз, хляб макаронени изделия.

В по-голямата си част много от "белите" храни, които ядем, не са толкова здравословни за нас. Разбира се, нкога крайностите не са добри, включително когато се отнася до храненето. Хубаво е да се храним с всичко, от което тялото ни се нуждае, за да бъдем жизнени и здрави, но това не означава да приемаме всичко в рамките на един ден. Ако консумирате тези продукта всеки ден, ще увеличите значително риска от диабет, високо кръвно налягане и други общи заболявания, предупреждава Darik News.

Рафиниран бял ориз

Белият ориз води до значителни увеличаване на нивата на глюкоза в кръвта, което от своя страна увеличава риска от диабет. Обработката на ориза включва процеси, които премахват неговия външен слой и зародиша. В общи линии остава само тази част от ориза, която съдържа предимно нишесте.

Рафинирана бяла сол

Солта, която всички ние използваме е натриев хлорид. Този продукт увеличава риска от редица сърдечно-съдови заболявания. Рафинираната сол има странични ефекти, при хората, консумиращи я редовно. Готварската сол съдържа йод, който е необходим за доброто ни здраве. Солта използвана в преработените храни или заведенията за бързо хранене обаче, често няма добавена йод. Консумацията на прекалено много сол може да доведе и до проблеми с високо кръвно налягане.

Рафинирана бяла захар

В процеса на извличане се премахват всички протеинови влакна и голяма част от хранителните вещества. Рафинираната бяла захар няма протеини, витамини, минерали, ензими, микроелементи, фибри, мазнини, нищо което може да се свърже с човешката храна. Тази захар носи само енергия и нищо повече. Заменете я с кафява.Пастьоризирано краве мляко

Процеса на пастьоризация дава на млякото по-дълъг срок на годност, но отнема полезните му свойства. Този процес премахва ценни ензими и витамини (А, С, В6, В12). Пастьоризацията убива и полезните бактерии, които се срещат в суровото мляко. Унищожава над 20% от йода, съдържащ се в млякото.

Преди да предприемете каквито и да е промени в хранителния си режим, ние ви съветваме да се консултирате първо със специалист.

Добави коментар