Бавно и с голяма вилица

85
Бавно и с голяма вилица

Ако сте на диета

Хората, които се хранят с по-големи вилици, консумират по-малко храна от тези, които използват по-малки. Условието обаче е да ядат от пълна с храна чиния, установява изследване от университета на Юта в Солт Лейк Сити. Ако сте на диета, номерът с малките прибори няма да мине, предупреждават учените.

В продължение на два дни те проследили навиците на клиентите в италиански ресторант по време на обяд и на вечеря. Самите изследователи и техни асистенти поели ролята на сервитьори, като разпределяли големи и малки вилици на отделните маси.

Разпределението се променяло с всяко ядене, а ястията се теглели преди да бъдат сервирани, както и след връщането им - празни или с недоядена храна. Резултатите сочат, че когато първоначалното количество сервирана храна е по-голямо, в препълнена чиния, клиентите с малки вилици консумират значително повече.

Според учените това вероятно се дължи на усещането им, че не смогват достатъчно с храната при всяко "загребване" и следователно не задоволяват глада си. Психологическият обратен ответ на ситостта идва със закъснение, напомнят те. Докато той настъпи, хранещите се се концентрират върху визуалното възприятие на прогреса с храната.

Когато обаче на клиентите била сервирана храна в малка порция, размерът на вилицата не оказал значение. Изглежда малките порции са по-измерими визуално по отношение на това колко от тях консумираме.Коментари

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар