Бързо хранене

129
Бързо хранене

Пет опасни храни

Woman.bg предлага списък на пет от най-опасните, според американското издание Prevention, “бързи храни”, които често присъстват в нашето меню.

Дали забързаното всекидневие наистина не ни оставя по-добър избор на храна, оставяме на самите вас да прецените.

1. Хот догВ един напълно обикновен хот дог се съдържат 45% от дневната потребителска норма (ДПН) вредни (наситени) мазнини, 38% (ДПН) сол, 19% (ДПН) калории, 13% (ДПН) холестерол, 24% (ДПН) мазнини, 15% (ДПН) въглехидрати, 1.5 г трансмазнини, които са доказано вредни.

Кренвиршът, като правило, съдържа много повече соя и нишесте, отколкото месо. Хранителната химия създава неговия вкус, цвят и консистенция, а фосфатите задържат водата и увеличават обема му.

Хлебчето също често съдържа не по-малко хранителни добавки, отколкото хлебчетата за хамбургери. Майонезата и кетчупът, в голяма степен, също са продукти на съвременната химия и са далеч от своите “прародители”.

2. Пица пиперониСпоред експертите, ако изядете 180 гр от нея, вече сте изчерпали почти наполовина дневния си лимит за сол (ДНП 47%) и вредни наситени мазнини (ДНП 46%), с 1/3 лимита си за холестерол (ДНП 35%) и мазнини (ДНП 31%) и с 1/4 количеството на калориите – (ДНП 24%).

Правилно приготвената пица, направена от качествен кашкавал и зеленчуци, може да бъде полезна и вкусна. Но при “хранителната конфекция” по-често се използват евтини компоненти и много хранителни добавки.

Тестото на пицата обикновено се прави от брашно, захар, соево масло и консерванта калиев сорбат. Кашкавалът (всъщност често продукт от растителен произход) съдържа предимно модифицирано нишесте и консерванти. Плънката също има много хранителни добавки, които са чист химичен продукт (натриев нитрит и др.), както и изкуствени ароматизатори.

3. ХамбургерЕдин голям хамбургер съдържа 46% ДНП сол, 45% ДНП наситени мазнини, 25% ДНП калории и холестерол, 37% ДНП мазнини, 15% ДНП въглехидрати, почти 2 бучки захар и 1.5 гр трансмазнини.

В месото няма хранителни добавки и други безполезни вещества, но в хлебчето и в соса те са много: високофруктозен сироп, сулфат, калциев карбонат и силикат, соево брашно, емулгатори, калциев пропионат и други консерванти (като натриев и калиев бензоат).

4. Пилешки крилцаАко изядете 3 крилца (150 гр), ще изчерпите наполовина дневния си лимит на хорестерол, 45% от лимита си на мазнини и 40% - от този на сол. Освен това ще приемете 24% от ДНП калории и 18% от ДНП вредни мазнини.

Сигурно ще се изненадате неприятно, но 15% от пилешките крилца се състоят не от пилешко месо, а от вода, фосфати и сол. А сосът, предлаган към тях, е богат на соя и хранителни добавки (най-често натриев диацетат).

5. ДюнерЗа него, като правило, се използва най-евтиното свинско или пилешко месо - приготвянето му на грил, както и голямото количество сол, замаскирват всички негови недостатъци.

Ако месото не е изпечено добре, винаги съществува опасност от натравяне. От друга страна, е доказано, че печенето на скара и пърженето са най-нездлавословните начини за приготвяне на храната.

Сосовете, кетчупът и майонезата обикновено са “чиста химия” и съдържат малко натурални продукти. Колкото до тестото за хлебчето, то не се различава от това за хот дога или хамбургера.Коментари

Коментар: 4
и аз

И аз съм на мнението, че приготвени в домашни условия, изброените храни може и да не са толкова вредни. Всичко опира до продуктите, с които се приготвят. Ако правиш сам пицата у дома за детето си, дали ще сложиш растителен кашкавал или такъв от краве мляко, а? Всеки родител ще се постарае да я направи колкото се може по-здравословна за детето си. Другото нещо е, че в статията се споменава за кетчупа, майонезата и други сосове, които съвсем не са задължителни, когато ядеш тези храни, а са наистина вредни (поне докато наесен не излезе кетчуп по стандарт..)

Коментар: 3
към богомил

Много странно коя от тия пет храни ти препоръчваш за деца - нали са полезни, кажи, храниш ли детето си с дюнери?

Коментар: 2
Пълни глупости....

Печенето на скара било "Най-нездравословно..." По-голяма простотия не бях чел!. Печенето на електрическа скара и варенето е най-полезният начин за приготвяне на храна! Нека който иска да го обори да изпрати линк към статия от университет или институт, който да го оспори. Почти всички от изброените храни приготвени в домашни условия не отговарят на описаните данни за сол и "химия" ! А този, който го е написал да се сети, че вчера писаха за отровни краставици, които едва ли някой е искал да яде! Истината е, че не знаем какво ядем, но можем да внимаваме. Но такива глупости в сайт, теоретично насочен към майки са малко смехотворни!

Коментар: 1
,,vrednite hrani,,

da be da nali sa 5 ot nai-prodavanite i tyrseni produkta dai sega da zloslovim


  • 1

Добави коментар