Бързи и вкусни запеканки

830
Бързи и вкусни запеканки

Три рецепти за забързаното ни ежедневие

Всички знаем какво е запеканка - ястие, което се приготвя много бързо в гювеч във фурната. Обикновено се залива с яйца и кашкавал и придобива апетитна коричка. Много подходящо за забързаното ни ежедневие. Ето рецептите за три вкусни запеканки.

Запеканка с картофи
Продукти:
1 кг картофи, 200 гр варено-пушено месо, 100 гр масло, 2 яйца, 250 гр кашкавал
Начин на приготвяне: Сваряват се картофите, обелват се и се надробяват на големи кубчета. На половината по размер на картофите се нарязва месото. Нарязват се и 2/3 от кашкавала. Намазва се гювеч с масло и подреждаме в него ред картофи, малко месо, малко кашкавал. Като приключим, слагаме на няколко места по малко масло. Задушаваме във фурна на около 200 градуса в продължение на 15-20 мин. Докато се задушава настъргваме останали кашкавал и го разбъркваме с яйцата. Заливаме отгоре с получената смес и запичаме до златисто.



Запеканка с карфиол и броколи
Продукти:
1 глава карфиол, 1 глава броколи, 3 яйца, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 глава чесън, черен пипер, 1/2 връзка копър, 1/2 връзка магданоз, 100 гр кашкавал, 100 гр сирене, сол, 1 с.л. олио
Начин на приготвяне: Карфиолът и броколите се накъсват на розички и се бланшират във вряща подсолена вода. Отцеждат се. В тавичка се нарежда пласт карфиол. Отгоре се поръсва със счукан със сол чесън, ситно нарязани копър и магданоз, натрошено сирене и настърган кашкавал. Реди се пласт от броколи. Поръсва се със счукан със сол чесън, ситно нарязани копър и магданоз, натрошено сирене и настърган кашкавал. Залива се с разбитите яйца и прясното мляко, малко олио и се пече до златисто.

Запеканка с пилешки дробчета
Продукти: 300 гр пилешки дробчета, 2 домата, 1 глава лук, 1 зелена прясна чушка, 2 печени чушки, сол, черен пипер, 4 стръка магданоз, червен пипер, олио, 150 гр кашкавал
Начин на приготвяне: Почистете пилешките дробчета и ги сложете да се задушават в малко сгорещено олио. Разбърквайте и щом са полуготови, прибавете първо нарязания на едри полумесеци лук, след това чушките и накрая едро нарязаните домати. Задушете за няколко минути и овкусете с подправки и магданоза. Прехвърлете ястието в глинен съд за печене и сложете в предварително загрята умерена фурна за 10-тина минути. Извадете, поръсете с малко кашкавал и върнете да се пече, докато се получи приятен загар.



Добави коментар