Банани за хубави сънища

103
Банани за хубави сънища

Яжте банани, за да си спомняте сънищата си

Яжте банани, ако искате на сутринта да си спомняте всички сънища, защото те съдържат витамина B6, който подобрява паметта и усилва изживяванията, твърдят учени от клиниката "Майо" в Рочeстър, щата Минезота.

На всекиго му се е случвало да забрави какво е сънувал предишната нощ. Обикновено човек сънува от 4 до 6 сънища, но рядко можем да ги възпроизведем на другия ден в тяхната цялост.

В това начинание може да ни помогне витамин B6, който, освен в бананите, се среща в месото, пълнозърнестия хляб, зеленчуците, ядките и други, припомня bTV. Екипът от клиниката "Майо" е провел опити със студенти. На четирима от тях била дадена доза от 100 мг витамин B6, на други четири – 250 мг, а на останалите – плацебо.

Участниците в експеримента, на които били дадени най-високи дози, показали най-добри и ярки спомени от сънищата, както в емоционално отношение, така и откъм цветови възприятия. Учените предполагат, че ефектът на витамина се дължи на преобразуването на аминокиселините в серотонин, който стимулира мозъчната активност по време на съня, свързан с бързите очни движения.

Екипът препоръчва все пак да не се прекалява с бананите, защото консумацията на големи количества може да предизвика безсъние, високо кръвно и сърцебиене.Добави коментар