Бадемово срещу фъстъчено масло: Кое е по-здравословно?

104
Бадемово срещу фъстъчено масло: Кое е по-здравословно?

Ядковите масла става все по – популярни и са част от здравословната закуска на всяко семейство

Ядковите масла става все по – популярни и са част от здравословната закуска на всяко семейство. Те са и чудесен снакс когато ви се хапва нещо между основните хранения, а често намират място в дипове, сосове и дори здравословни напитки.

Днес ще сравним две от най- популярните масла у нас – бадемово и фъстъчено. Всяко от тях си има своите предимства и е чудесен здравословен избор.

Започваме с хранителните им стойности. Това е информация за една супена лъжица (16 г) масло:

Бадемово масло – 98 калории, 3.4 гр. протеин, 8.9 гр. мазнини, 3 гр. въглехидрати, 1.6 гр. вклакнини, 0,7 захари

Фъстъчено масло - 96  калории, 3.6 гр. протеин, 8.2 гр. мазнини, 3.6 гр. въглехидрати, 0,8 гр. вклакнини, 1.7 захари

И двете масла да сходни по количество протеини, мазнини и калории. Това, което дава предимство на бадемовото обаче са фибрите, които са двойно повече от това във фъстъченото. Както може би знаете, фибрите са особено важни за редовния стомах, за контрол на диабета и за понижаване нивата на лош или LDL холестерола в кръвта.

Съдържанието на мазнини между различните ядки варира значително. Някои хора могат да смятат бадемовото масло за по-добър вариант от фъстъченото масло, тъй като съдържа по-малко наситени мазнини и повече ненаситени мазнини. Наред с това бадемовото масло има приблизително 50% по-малко захар от фъстъченото масло, дори и в неподсладени видове.

Когато купувате ядкови масла, проверете етикета и търсете такива без добавена захар или сол, когато е възможно.

И двете масла са източник на минерали и витамин Е, но при бадемовото има по-голямо количество магнезий , фосфор, калий и калций .

И бадемовото, и фъстъченото масло са добри източници на витамин Е, който намалява възпалението и риска от сърдечни заболявания. Тук ще намерите и задоволителни количества на ненаситени мазнини: омега-3 и омега-6.

Което и масло да изберете, ще направите добър здравословен избор. А за финал ви предлагаме една лесна рецепта за тайландски дресинг, която може да опитате още днес.

¼ чаша бадемово масло

1 счукана скилидка чесън

1 чаена лъжичка смлян джинджифил

2 супени лъжици вода

2 с. л. соев сос (ниско съдържание на натрий)

1 супена лъжица мед

½ супени лъжици сусамово масло

1 чили, нарязано на филийки, без семена

Комбинирайте всички съставки в пасатор или блендер, и използвайте в ястия с паста и салати.



Добави коментар