Азиатска супа срещу махмурлук

93
Азиатска супа срещу махмурлук

Ястието помага на организма да се справи с последиците от алкохола

Учени от Калифорнийския университет в Дейвис твърдят, че най-доброто средство срещу махмурлук е блюдо от азиатската кухня – супата яками. Това е разновидност на месна супа с фиде и яйца.

Според Елисън Мичъл от Калифорнийския университет тайната се крие в това, че супата съдържа соли (към соленото месо е добавен и соев сос), протеини (от месото и яйцата), въглехидрати (присъстват във фидето) и други компоненти, които помагат на организма да се пребори с неприятните последици от прекомерната употреба на алкохол.

Американски войници от Ню Орлиънс, които са служили в Корея през 50-те години на миналия век, често са използвали супата при махмурлук, твърди Мичъл, предаде bTV.

Неотдавна сътрудници на Националния университет Чеджу в Южна Корея увериха, че ключът за решаването на проблема с препиването са аспержите. В тях корейските учени са открили съединения, предпазващи чернодробните клетки от токсини.

Експерименти са показали, че минералните вещества и аминокиселините в аспержите заменят тези, които са били изгубени при консумацията на алкохол. А недостигът им води до главоболие – характерен признак за махмурлук. Освен това са полезни за черния дроб.Добави коментар