Айрянът

145
Айрянът

В солен и сладък вариант за топлите дни

Най-доброто питие за горещините, безспорно, е айрянът. Освен традицинната рецепта с кисело мляко, вода и сол, ви предлагаме и няколко други идеи - както за солен, така и за сладък айрян. Наздраве!

Айрян с кимион
Продукти:
4 ч.ч. кисело мляко, 3 ч.ч. вода, 3 с.л. лимонов сок, 1 ч.л. кимион, 2 ч.л. сол, лед
Начин на приготвяне: Препечете кимиона в сух съд на слаб огън и го смелете. Разбийте всички останали съставки с миксер и налейте сместа в чаши. Отгоре поръсете със смления кимион и добавете лед.

Ментов айрян
Продукти:
1 кофичка кисело мляко, 1 и 1/2 кофички вода, 3 листа от мента, лед
Начин на приготвяне: Разбъркайте добре всички продукти и оставете в хладилника за половин час.

Магданозен айрян
Продукти:
500 мл кисело мляко, 5 стръка магданоз, 500 мл вода, сол, лед
Начин на приготвяне: Млякото се пасира с нарязаните листа от мента. Добавят се водата и солта. Поднася се с лед.

Ягодов айрян
Продукти:
1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.ч. вода, 6 с.л. ягодово пюре, мед на вкус
Начин на приготвяне: Към разбитото кисело мляко, при непрекъснато биене, се прибавят постепенно ягодовото пюре и водата. Подслажда се на вкус и се охлажда.

Айрян с манго
Продукти:
2 ч.ч. кисело мляко, ½ ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. нарязано на ситно манго, 4 с.л. захар, смлян кардамон
Начин на приготвяне: Пасирайте мангото. Докато го разбивате, прибавете прясното и кисело мляко, захарта и кардамона. Разбъркайте всичко заедно. Охладете питието в хладилник.

Айрян с плодов сироп
Продукти:
4 ч.Ч. кисело мляко, 3 ч.ч. вода, 3 супени лъжици гъст плодов сироп, лед
Начин на приготвяне: Разбийте сместа от всички съставки с миксер и поднесете с лед.



Коментари

Коментар: 1

ще се пробва


  • 1

Добави коментар