Автомат за хляб

90
Автомат за хляб

Хрупкава франзела, приготвяна на момента

Парижани вече могат да си купят хляб от уличен автомат, след като идеята за това хрумнала на предприемчив хлебар от френската столица.

Жан-Луи Ешт се възползвал от августовския ваканционен период, когато повечето от 33 000-те хлебарници във Франция са затворени, за да създаде първия 24-часов автомат за франзели в Париж.

"Това е хлебарницата на бъдещето. Тя е отговор на реална необходимост. Хората, които работят през нощта или започват работа рано сутрин, могат да си купят пресен хляб. Според мен това е обществена необходимост", съобщи Ешт пред Асошиейтед прес.

За момента той е инсталирал само две машини, едната от които до собствената му хлебарница в 19-и район на Париж, а втората в североизточния град Омбур-О, близо до германската граница, където също има магазин.

Франзелите са частично приготвени преди да бъдат вкарани в машината, след което се довършват при поръчката и се доставят хрупкави и парещи на цена от 1 евро, пише БГНЕС. Идеята хрумнала на Ешт за първи път преди две години.

Подобно на много хлебари, той живеел до хлебарницата си в Омбур-О и често бил притесняван от клиенти, които чукали на вратата му, за да си купят хляб след работно време. "Съпругата ми каза, че по този начин никога няма да имаме спокойствие, а аз й казах, че ще сложа машина за хляб и така ще ни оставят на мира", допълва хлебарят.

Марк Нексип от Парижкия съюз на хлебарите призна, че все още не е вкусвал франзела от автоматите, но е скептичен, че добрият вкус на хляба може да се запази за дълго време. "Може би за 15 минути, но не и за няколко часа", смята той.

Но Ешт не се обезкуражава. "Това е като при банките. Преди всички ходеха до гишето, сега използват банкомати. Същото ще е и с хляба - днес всички ходят в хлебарница, утре ще ходят до автомат за франзели", смята той.Добави коментар