Авокадото

63
Авокадото

В кухнята и в козметиката

Авокадото е плод на вечнозелени дървета, които растат в тропическия и субтропическия климат на Америка.

Перуански афродизиак

Авокадото произлиза от Перу. Ацтеките и инките са вярвали, че това растение има свойства на афродизиак. Отглежда се почти във всички региони на тропическия и субтропическия климат. В някои страни се нарича „маслен плод", заради голямото съдържание на мазнини. Плодът авокадо е наситено зелен, жълт или лилав.

Богатство от полезни вещества

Авокадото съдържа ненаситени мастни киселини, калий, магнезий, фолиева киселина, витамини С, E, K, H, PP, а също витамини и от група В, каротин, фолиева киселина, мед и целулоза. В100 г авокадо се съдържат 240 kcal. Съдържанието на ненаситени мазнини го прави подходящо за хора, страдащи от атеросклероза, високо кръвно налягане. Плодът може да се ползва като добавка към диета или вместо масло. Авокадото се препоръчва за хора, страдащи от анемия, високо кръвно налягане, проблеми със стомаха и храносмилането. Съдържанието на витамини Е и В помага за облекчаване на стреса, както и на проблеми като стерилитет при жените и мъжете.

В козметиката

Авокадото се използва и в козметиката. Маски от този плод успокояват чувствителната кожа и я подхранват. След смесването с олио от семки на грозде или олио от сладки бадеми, може да бъде използвано за масаж. Авокадото дълбоко подхранва и овлажнява не само кожата, но и косата.

Съставка на ликьора

Холандското име на яйчения ликьор - Avokaat – произлиза от авокадо. Индианците са правили от авокадото крем – сметанов ликьор, а европейците трябвало да заместят този тропически плод с яйце.

В  кухнята

Авокадото се използва предимно в кулинарното изкуство. Може да се сервира с добавка на лимонов сок или оцет или като съставка на пикантни и сладки салати. Освен това може да се миксира с лимон сок, чесън, сол и черен пипер, за да получим гуакамоле – специалитет от мексиканската кухня. Парчетата авокадо върху филия хляб заместват кашкавала.

Не трябва да забравяме, че авокадото не понася високи температури – варено или печено получава горчив вкус.

Предлагаме ви да пробвате една екзотична рецепта със здравословния плод - Мароканска салата с пиле и авокадо

Продукти: 200-300 грама кус кус, 1 глава лук, 200 грама пилешко месо, 1 авокадо, 4 с.л. лимонов сок, 4 с.л. зехтин, сол, черен пипер

Приготвяне: Сварете кус куса в подсолена вода и го отцедете. Сипете го в купа и прибавете обеленото и нарязано на кубчета авокадо. Пилешкото сварете предварително и леко запържете в малко мазнина. Нарежете го на късове и го прибавете към кус куса. В същия тиган, където сте запържили леко пилето, сложете нарязаните полумесеци лук да се запържат със щипка захар до лека карамелизация.

Запърженият лук се добавя към салатата. Подправя се със сол, черен пипер, зехтин и лимонов сок и се поднася. По желание се поръсва с черен пипер.



Добави коментар