Авокадото

168
Авокадото

В помощ на майки със злояди деца

Авокадото е продукт, който рядко намира място на нашата трапеза. А е изключително полезен за майки на злояди деца, защото не само притежава хранителните съставки и на плод, и на зеленчук, и на ядка, но и едно авокадо дава достатъчно протеини, за да замести напълно месото и сиренето в дневното хранене.

Плодът с крушовидна форма е богат източник на витамин К и съдържа умерени дози от витамините А, D, Е, РР, В1, В2 и В6, а също така калий, цинк, мед, магнезий и желязо. Богато е на белтъчини и на омега-6 ненаситени мастни киселини, което прави комбинацията му с риба в ястията изключително полезна.

Авокадото укрепва имунната система, намалява риска от сърдечносъдови, ракови, очни, чернодробни, жлъчни и бъбречни заболявания и нормализира кръвното налягане. Плодът предпазва от язва, гастрит, анемия и захарен диабет. Не на последно място то стабилизира нервната система, ускорява метаболизма и подобрява храносмилането. Влияе благотворно върху месечния цикъл и други гинекологични проблеми и прочиства кръвта.

Внасяйте авокадото постепенно в менюто на детето, защото е възможно плодът да предизвика алергични реакции. Много вероятно е да сте алергични към него, ако вече имате проявена алергия към латекс.

Добре е да знаете, когато купувате авокадо, че добре узрелият плод е с наситен зелен цвят и не трябва да има петна и пукнатини. Ако сте купили недобре узрял плод, можете да го оставите извън хладилник за седмица и след това ще е готов за консумация. Имайте предвид, че листата, кората и семката му са опасни - те са отровни за голяма част от животните, така че ги пазете от детето.

Добре е да знаете, че авокадото при термична обработка започва да горчи, затова е препоръчително да се консумира в суров вид. Ето и няколко рецепти с авокадо:

Салата с авокадо
Продукти:
1 зелена салата, 1 авокадо, 200 гр краве сирене (твърдо), 1 червен кромид, сокът на един лимон, 2 с.л. зехтин, 1ч.л. горчица
Начин на приготвяне: Авокадото се обелва, нарязва се на тънки филийки и се поръсва с лимонов сок. Зелената салата се измива и се накъсва на парчета в купа за салата. Кромид лукът се нарязва на тънки шайби. В купата се смесват зеланата салата, авокадото и кромид лукът и се размесват. Заливката се приготвя, като се смесват лимоновият сок, зехтинът и горчицата и се разбъркват до хомогенност. Салатата се залива със заливката и се разбърква. Поръсва се със сиренето, нарязано на малки кубчета.

Кремсупа от тиквички и авокадо
Продукти:
1 авокадо, 2 тиквички, 1/2 кофичка кисело мляко, зеленчуков бульон, лимонов сок, магданоз, копър, сол
Начин на приготвяне: Сложете едро нарязаните тиквички и бульона да се сварят за 10 минути. Разполовете авокадото и отстранете ядката. Издълбайте вътрешността му и я сложете в блендер, заедно с киселото мляко, сварените тиквички, част от бульона, сока от лимона и магданоза. Всичко това разбийте на меко пюре. Получената смес излейте в тенджерата с останалия бульон, разбъркайте добре и охладете. Подправете с копър.

Авокадо с маслини
Продукти:
200 г извара, 200 г сирене, 100 г черни обезкостени маслини, 50 г зехтин, 1 авокадо, 1/2 кофичка кисело мляко, 1 сварен жълтък, 2 скилитки чесън, сол
Начин на приготвяне: Изварата, сиренето, маслините, чесънът, млякото и зехтинът се пасират. Авокадото се пасира отделно. Сместа се разделя на 2 части, в едната се слага авокадото, а в другата намачканият жълтък. Поднася с се в една чиния, украсява се с маслини и корн флекс или препечени филийки.



Коментари

Коментар: 1
рецепти

хареса ми, някой има ли още рецепти?


  • 1

Добави коментар