Авокадо срещу левкемия

119
Авокадо срещу левкемия

Съставката авокатин В може да се окаже мощно оръжие срещу левкемията

Съставката авокатин В, извлечена от авокадото, може да се окаже мощно оръжие срещу левкемията, защото я атакува, без да засегне здравите клетки. Откритието е важно, тъй като са малко терапиите, които атакуват миелоидните стволови клетки, водещи до остра миелоидна левкемия, отбелязват авторите на изследването.

"В основата на заболяването са стволови клетки", заяви проф. Пол Спанюоло от университета в Уотърлу в провинция Онтарио (Канада), пише БТА. По думите му те са главният виновник за развитието на болестта и за това много пациенти да бъдат засегнати от рецидив на левкемия.

"Извършихме немалко тестове, за да установим какво е действието на тази съставка на молекулярно ниво и констатирахме, че тя атакува селективно стволовите клетки, докато здравите остават незасегнати. Липидът авокатин В не само унищожава източника на остра миелоидна левкемия, но и ефектът от него е по-малко токсичен за организма", казва той.

Според учените лекарство на базата на откритието им може да увеличи продължителността на живота на пациенти, засегнати от левкемия. За 90 на сто от пациентите над 65-годишна възраст заболяването е с фатален изход в рамките на 5 години след диагностицирането му. Резултатите от изследването са публикувани в Cancer Research.Добави коментар