Ананасът

72
Ананасът

Тайната съставка на диетите на звездите

Перфектната защита от скорбут. Така са мислели за ананаса моряците на Христофор Колумб, когато го пренасят в Испания от остров Гуадалупе. Днес този плод се среща на щандовете по цял свят, включително и в България. У нас обаче той не е толкова популярен, както други тропически плодове.

А полезните му съставки са безспорни. Той съдържа витамини от групата В и провитамин А. Както и желязо, калций, калий и йод. Високото му съдържание на витамин С го прави много подходящ в борбата срещу настинките и грипа през зимния сезон.

Ананасът е главният герой в диетите на звездите, както заради ниското му съдържание на калории, така и заради един специфичен ензим, който разгражда мазнините - бромелаин. Той стимулира храносмилането и подпомага възстановяването при контузии, натъртвания и отоци. Освен това поддържа паметта активна.

Когато избирате ананас, не забравяйте, че листата му трябва да са свежи и лъскави, а люспите много релефни. Под кората узрелият плод има лек червен отенък. Съхранявайте го на стайна температура, защото в хладилника ще загуби голяма част от аромата си.

В менюто на децата трябва да присъства след навършване на едногодишна възраст, защото, въпреки че не е цитрус, може да предизвика алергични реакции. Препоръчително е първо да го предлагате като фреш или от консерва, защото съдържа много жилави влакна, с които децата с по-малко зъбки не могат да се справят.

Не забравяйте, че след хапването на ананас трябва да изплакнете устата си - плодът съдържа киселина, която разяжда зъбния емайл. Вижте няколко рецепти.

Салата със зеле и ананас
Продукти:
400 гр прясно зеле, 4 колелца ананас, 170 г заквасена сметана подсладена с 1 к.л.захар, 1 лимон, 1 червена чушка, 1 салата, сол
Начин на приготвяне: Нарязваме зелето на тънки ивички и го намачкваме, ананаса на тънки пръчици. Слагаме ги в купа и добавяме солта, лимоновия сок и сметаната, разбъркваме и оставяме в хладилника 30 мин. Поднасяме върху листо от салата, украсена с кръгчета нарязана чушка.

Пица с ананас
Продукти:
готово тесто за пица, 150 гр доматен сос с риган, 150 гр шунка, 100 гр ананас, 1 ч.л. чубрица, 150 гр кашкавал, гъби, маслини
Начин на приготвяне: Разстелете тестото в намазнена тава за печене. Намажете блата с доматеното пюре. Наредете нарязаните шунка, ананас, гъби и маслини). Поръсете пицата с настърган кашкавал и подправки. Сложете да се пече на около 250 градуса.

Пилешки шишчета с ананас
Продукти:
500 гр пилешко филе, 1 кутия ананас, 2 червени и 2 зелени чушки, 1/2 ч.ч. сос барбекю, 1 с.л. лимонов сок, сол и черен пипер на вкус, 8 броя по-дълги бамбукови шишчета, предварително накисните във вода
Начин на приготвяне: Нарежете продуктите на парчета, подходящи за нанизване. Нанижете ги, като редувате парченце ананас, пиле и чушка. Намажете с част от барбекю соса, подправен със сол, черен пипер и лимонов сок и оставете да престоят 10 минути. Изпечете за около 10 минути на предварително загрят грил, като обръщате от всички страни и мажете със останалата част от соса.

Свинско с ориз и ананас
Продукти:
150 г свинско месо, 10 г масло, 1 глава лук, 60 г ориз, 50 г ананас, 1 с.л. захар, 1 с.л. олио, канела, карамфил, кориандър, кардамон, сол
Начин на приготвяне: Месото, нарязано на парченца, се изпържва в предварително загрятото олио. Добавят се кориандърът, карамфилът, ситно нарязаният лук, солта и при непрекъснато бъркане всичко се пържи 10-12 минути. Добавя се 1/3 чаша вода и ястието се задушава до омекване на продуктите. Свареният ориз се смесва с половината от парченцата ананас. Месото със соса се поставя в тава за печене. Върху него се слага ориз с ананас, поръсва се с канела и кардамон и се напръсква с вода. Останалите парченца ананас се смесват със захарта и се оставят да се зачервят на слаб огън. С тази смес се покрива повърхността на ориза. Тавата се покрива с фолио и се оставя във фурната за 10 минути, докато ястието се запече.

Плодова салата по индийски
Продукти:
2 ябълки, 2 праскови, 400 гр ананас консерва, 200 гр мандарини, 3 с.л. бяло вино, 200 гр пъпеш
Начин на приготвяне: Нарежете ябълките и прасковите на тънки резени, мандарините разделете на парченца. Нарежете пъпеша на кубчета, а ананаса на шайби. Смесете всички плодове и залейте с виното. Разбъркайте и охладете.

Намерете ни и във Фейсбук



Коментари

Коментар: 1

super obi4am ananas


  • 1

Добави коментар