Ананасът - полезен, но и опасен

338
Ананасът - полезен, но и опасен

Ако обичате ананас, може да се изненадате как, всъщност, се отразява на тялото ви

Ананасът е сладък, мек плод, любима съставка в плодови салати и някои пици. Той е чудесен източник на витамин С и не е с високо съдържание на калории. „Ето защо това е чудесен източник на витамини и минерали, но също така и на фибри, което допринася за ситостта и контрола на теглото“, казва диетологът Кари Ганс за EatThis.

Ако обичате ананас, може да се изненадате как, всъщност, се отразява на тялото ви, посочва БГНЕС. Някои последици са много положителни, но в някои случаи има отрицателно въздействие, ето по какъв начин:

Полезен е при възпаления на дебелото черво

Ензимът бромелаин, съдържащ се в ананаса, играе важна роля в противовъзпалителните процеси. В едно проучване експертите са установили по-ниски нива на възпаление при хора, които са яли ананас, отколкото при тези, които не са яли.

Може да причини сърбеж, обрив и подуване

Това обикновено се случва с хора, които са алергични към ананас, като може да бъде с различна интензивност.

Намалява възпалението

Благодарение на антиоксидантите и витамин С, които имат противовъзпалителни свойства, той помага и намалява болките в ставите при хора с остепороза, повишава имунитета и намалява риска от сърдечни заболявания.Може да причини повръщане и диария

Въпреки че това в никакъв случай не са чести реакции, някои хора са чувствителни към бромелаин и могат да получат диария и повръщане. Същото може да се случи и при прекомерна консумация на ананас, но причините не са известни.

Предизвиква чувствителност в устата

Отново благодарение на ензима бромелаин, който разгражда някои протеини, той причинява усещане за парене или чувствителност в устата. Въпреки че това чувство е доста често, ако ви притеснява, можете да сварите ананаса преди ядене и да избегнете този страничен ефект.

Подобрява здравето на костите

Ананасът е важен източник на манган, който играе важна роля за здравето на костите.

Облекчава болката

Бромелаинът има противовъзпалителни свойства, които облекчават болката и подуването при изгаряния, болки в ставите и други възпалителни процеси.

Понижава кръвното налягане

Този ензим допълнително забавя запушването на кръвоносните съдове и увеличава производството на червени и бели кръвни телца, което разбира се допринася за по-добър кръвен поток.

Може да причини кървене

Бромелаинът "действа" също срещу съсирване на кръвта и я разрежда. Това може да причини прекомерно кървене при някои хора.

Добави коментар