Алкохолът - как се сервира?

443
Алкохолът - как се сервира?

Правила за алкохола според ястията

Замисляте се какво вино да поднесете с основното ястие или десерта?

Правилното сервиране на алкохол е елемент от етикета на масата. Изборът на вида алкохол трябва да се извършва с особено внимание. Вкусът, дори на най-вкусните ястия може да бъде развален от сервирането на неподходяща напитка, а най-доброто питие няма да бъде подобаващо оценено, ако се предлага с неподходящо ястие.

Предлагаме ви общите правила за последователността на сервиране на алкохол:

За добро начало

Елегантното мероприятие обикновено започва с аперитив. Най-често се сервират сухо вино, сухо или полусухо шери, джин с тоник, шампанско или пенливо вино. Питиетата, сервирани като аперитив, не трябва след това да се появяват на масата, дори за десерта. Аперитивът служи да се предразположат гостите, преди сервирането на храната и цели да стимулира техния апетит. Не трябва да забравяме, че той може да продължи максимум 15 до 20 минути.

Последователност на сервиране

Когато става въпрос за последователност на сервиране на питиетата, основно правило е да се сервират първо белите вина, а след това на червените, никога обратното. По този начин, гостът няма да забрави вкуса на предишното питие, тъй като няма рязка промяна в неговия вид.

Сухите вина винаги се сервират преди сладките вина и ликьорите. Младите вина - преди старите. Слабите вина - преди силните. Много голяма грешка е сервирането на шампанско между вината. То винаги трябва да се сервира като първо питие или след виното.

Кое ястие с какво се пие?

Правилата, свързващи съответния вид алкохолна напитка с менюто, преди време са били подробно дефинирани. Но въпреки това е добре да знаете някои основни от тях:

1. Преди хранене се сервират вина, стимулиращи апетита, тоест аперитив с различни видове вермут, горчиви вина и южни вина.
2.  храната – полусухи или полусладки водки.
3. Следобед – най-добре чаша ликьор или коктейл.
4. За предястие – сухо бяло вино, суха или горчива водка.
5. С риба, бяло месо, птиче месо или морски дарове – полусухо или полусладко бяло трапезно вино.
6. С печено или дивеч – сухи червени вина.
7. Със сирена – червени вина с пълен аромат.
8. С ядки, кафе, кекс и десерти – сладки вина, сладка водка и ликьори, а също и коняк (с черно кафе).
9. Шампанско – подходящо е за почти всички ястия, сервира се преди хранене или с десерта, изключително добре се комбинира също и с хайвер.
10. Със сметановите сосове, салатите със сос на базата на оцет, за шоколад и плодове – вино не се сервира.Коментари

Коментар: 1

A birata i rakiqta kude sa Vidke


  • 1

Добави коментар