Аланглето носи рак

89
Аланглето носи рак

Най-много болни от рак на дебелото черво в София и Габрово

Ракът на дебелото черво е с почти еднаква честота сред двата пола, въпреки че мъжете с тази диагноза преобладават с няколко процента. Той е на второ място по разпространение след рака на гърдата при жените и на трето при мъжете - след злокачествените тумори на белите дробове и на простатата.

Болните се увеличават всяка година. Темпото е по-бързо в държавите с типичен, нездравословен западен начин на живот. Като прекаляване с мазни животински храни без фибри и особено червено месо (най-вече алангле според последните данни) "срастване" със седалката в колата, офиса и дивана пред телевизора вечер, затлъстяването, тютюнопушенето, алкохола, хроничните чревни възпаления.

По необясними причини през последната година у нас най-голяма е честотата в София и Габрово. Това съобщи на дискусия за рака на дебелото черво онкологът проф. Галина Куртева, началник на химиотерапевтичната клиника в Специализираната болница за активно лечение по онкология в София. Обсъждането е в рамките на информативна кампания, която ще продължи през целия март - Световен месец за борба с рака на дебелото черво.

Вижте още: Най-скъпите и най-добри пържоли

Процентът на болните у нас е съизмерим с другите народи на нашия континент. Най-малко болни има в Африка и Азия. На другия полюс са народите в Западна Европа, Северна Америка и Австралия. Лекарите смятат, че причината е във все по-нездравословния живот, който водим. Открит рано, в първи стадий, когато още не е навлязъл по-дълбоко в тъканите на дебелото черво, карциномът е лечим при 90% от случаите, обясни проф. Куртева, цитирана от вестник "24 часа".

Най-ранните симптоми, които обикновено човек подминава, защото си ги обяснява със стрес, преумора, диетични грешки, са подуване на корема, промяна в изхожданията - от запек към диария или обратното, т.нар. лентовидни фекалии, загуба на апетит. С напредването на карцинома вече може да се забележи видима кръв в изпражненията, появява се гадене, повръщане, постоянна умора, анемия.

Няма магическо средство, което да ни застрахова, че ще го избегнем, но научни изследвания в различни държави показват известен защите потенциал във фолиевата киселина (витамин В9), аспирин, витамин D, който се синтезира в организма основно под влияние на слънчевите лъчи, но се набавя и с храната, спорт и включване на повече плодове и зеленчуци в менюто.Добави коментар