9 зеленчукови факта, които не знаете

132
9 зеленчукови факта, които не знаете

По случай Националната вегетерианска седмица

По случай Националната вегетерианска седмица, която започва във Великобритания, в. "Дейли експрес" публикува няколко любопитни факта за зеленчуците:

1. От ботаническа гледна точка плод е узрелият яйчник, заедно със семената, на цъфтящо растение. С понятието зеленчук се обозначават останалите ядливи части на растението.

2. В кулинарията представите за зеленчук и плод понякога се различават от ботаническото значение.

3. През 1893 г. Върховният съд на САЩ постановява, че внесените домати трябва да бъдат таксувани като зеленчуци, въпреки че от гледна точка на ботаниката са плодове.4. Думата зеленчук и производните й се използват от XV век. Понятието вегетарианство придобива популярност около средата на XIX век.

5. Наименованието на град Чикаго произлиза от френската интерпретация на индианската дума shikaakwa, която означава "див лук" или "див чесън".

6. През 1996 г. на борда на совалката "Колумбия" на НАСА картофите стават първата отгледана в космоса храна.

7. Наименованието на патладжан на италиански произлиза от понятието mela insana или "луда ябълка" заради битуващото схващане, че консумацията му води до лудост.8. Според проучване на хранителната марка "Линда Маккартни", която носи името на покойната първа съпруга на бившия бийтъл Пол Маккартни, понастоящем 12 процента от британците са вегетарианци, посочва БТА.

9. Проучване на компания "Нестле" показва, че 47 процента от децата са хапвали градински буболечки. За сметка на това 71 процента от малчуганите отказват да консумират зелени зеленчуци като спанак и зеле.Добави коментар