9 невероятни факта за спанака

368
9 невероятни факта за спанака

Притопленият спанак е вреден!

Притопленият спанак е вреден! Това го доказват няколко мистериозни случаи с натровени бебета в Германия. Всички те са приети в болница с посиняла кожа, ускорен пулс и дишане, диария и треска, а кръвта им е с цвят на шоколад. До диагнозата отравяне с нитрит се стигнало, след като лекарите установили, че бебетата са яли притоплена каша от спанак от вчерашния ден.

Според последните изследвания, замразеният спанак е много по-хранителен от пресния. Дори в хладилник, той губи всичкия си витамин С за четири дни. Да не говорим колко време е минало от набирането му до покупката ви в магазина. А забразеният спанак се превръща такъв, веднага след като е набран.

Ако хапвате поне по 400 гр спанак седмично, най-вероятно възрастовите проблеми с очите ще се появят при вас доста по-късно. Това се дължи на съдържащия се в зеления зеленчук лутеин.Намачканите листа от спанак помагат при възпаления и ухапвания от насекоми. Ако пък сте пострадали от изгаряне, можете да наложите болното място с паста от сварен в зехтин спанак.

С излизането на анимационния сериал за Попай Моряка продажбите на спанак в САЩ скачат три пъти. Това се случва пред далечната 1933 г. Героят дори има паметник в Кристал Сити в Тексас, където се произвеждат около 80% от американския спанак.

Митът за многото желязо в спанака се дължи на математическа грешка. Швейцарският учен Гюстав фон Бинге прави лабораторен анализ на спанака и записва, че в 100 гр от него се съдържат 35 млгр желязо. Но неговото изследване е върху изсушен спанак, а пресният се състои от 90% вода. Така се оказва, че в него има само 3.5 млгр желязо.Всъщност, спанакът съдържа наполовина по-малко желязо от шоколада. Но затова пък в него има достатъчно други витамини и минерали, заради които си заслужава да го консумираме.

Едни от неподозираните качества на спанака са поддържането на потентността, предпазване от посивяване на косата, поддържане на младостта на кожата и увеличаване способностите на мозъка.

Един от големите деликатеси през 16-ти век в Европа е бил спаначеният хляб. Той се е приготвял от брашно, което е смляно от семената на растението. Сокът от спанак пък се е използвал за оцветяване на ястия в яркозелено.

Няколко вкусни рецепти със спанак можете да намерите тук.Добави коментар