7 шокиращи факта, свързани с храни

248
7 шокиращи факта, свързани с храни

Плодовете и зеленчуците днес са с по-малка хранителна стойност от преди 50 години

Може би четете всички етикети, сравнявате калории и знаете наизуст хиляди рецепти. Въпреки това, има неща, които не знаете за храните и те могат да ви изненадат:

Плодовете и зеленчуците днес са с по-малка хранителна стойностВъпреки че плодовете и зеленчуците са някои от най-добрите източници на витамини, минерали и антиоксиданти, учени са установили, че днес те са значително по-малко хранителни, отколкото са били преди 50 години. Това се дължи на новите методи на отглеждането им, които са довели до по-бедна почва. Според учените 1 портокал от преди няколко поколения се равнява на 8 портокала днес.

Запасите от шоколад в света са на изчерпванеПродукцията на какао намалява поради политически проблеми в държавите, които го произведат, което води до това фермерите да напускат земята си и да изоставят бизнеса. Анализатори предвиждат недостиг на какао в света около 2014 г.

Една от най-скъпите храни в света се прави от слюнкаОт хайвера до трюфелите – някои от най-скъпите храни в света се правят от съмнителни съставки. В Китай скъп деликатес е супа от гнездо на птици. Супата се прави от специален вид гнездо, в който основна съставка е слюнката на птицата. Тези гнезда са сред най-скъпите животински продукти в Китай.

В храната ви може да има насекоми и косми и това е легално

В САЩ агенцията, която контролира храните - FDA, има стандарт за това доколко части от буболечки и косми е допустимо да има в нея. Например – при шоколада е допустимо да има 60 фрагмента от буболечки и 1 косъм от гризач на 100 гр.

Салатите в пакети може да са заразени с бактерииАмериканско проучване, в което са тествани над 200 проби от салати в пакети, показват, че в 39% от тях има бактерии коли.

Дъвченето на кафени зърна освежава дъхаАко сте яли лук или чесън и нямате четка и паста за зъби под ръка, може да сдъвчете кафено зърно. Други природни освежителни за уста са листата магданоз и мента.

Шоколадът е също толкова полезен, колкото и плодоветеЧерният шоколад има дори повече антиоксиданти от плодове, като боровинки и нар. Избирайте обаче черен шоколад, в който какаото е най-малко 70%. Добави коментар