60% от сиренето менте

149
60% от сиренето менте

Както и кашкавалът

Сиренето и кашкавалът в България да се правят само от сурово мляко и да спре производството на имитиращи продукти. Това поискаха от Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Според производители в момента на пазара истинското сирене и кашкавал е 40 на сто, а останалите 60 на сто имитиращи продукти, произвеждани от 10 фирми. От асоциацията настояват за засилен и справедлив контрол без политическа намеса, а некоректните предприятия да бъдат дори затваряни.

Председателят на асоциацията Димитър Зоров коментира: „Подкрепяме млекопроизводителите в тази част, в която се казва, че млечни продукти, приличащи на такива, трябва да се правят от сурово мляко. Подкрепяме и млякото да е българско, защото при последните проверки е установено, че в мляко с небългарски произход има вложени добавки."

Млекопреработвателите отрекоха да имат сключен картел помежду за изкупуването на суровината с аргумента, че са общо 240 на брой и това е невъзможно. Освен това изкупната цена за литър сурово краве мляко е с марж от 40 до 60 ст. на литър, посочва Дарик радио.

От асоциацията настояват за засилен и справедлив контрол без политическа намеса, а некоректните предприятия да бъдат дори затваряни. Към МЗХ и БАБХ те отправиха апел за по-сериозен и задълбочен контрол, вместо безмислени и предизвестени проверки.Добави коментар