6 вкусни двойки храни, които не бива никога да комбинирате

264
6 вкусни двойки храни, които не бива никога да комбинирате

Ето шест двойки храни, които трябва да избягвате, ако искате да се чувствате добре

Някои храни се комбинират идеално помежду си. Техните химични съединения се сливат, за да създадат здравословна, красива и вкусна симбиоза.

Други комбинации обаче често ни оставят с подут корем, високи нива на кръвната захар и забавено усвояване на важни хранителни вещества.

Ето шест подобни двойки, които трябва да избягвате, ако искате да се чувствате добре:

Чай + мляко

Черният чай е богат на антиоксиданти, които работят за намаляване на възпаленията, което е свързано с много хронични заболявания, включително сърдечно-съдови болести и диабет", казва Алиса Рамзи, говорител на Академията по хранене и диететика.

Дори и капка мляко в чащата ви означава, че ползите от черния чай вече са изчезнали. "Млечните протеини се свързват с антиоксидантите в чая и не им позволяват да бъдат абсорбирани", обяснява тя.

Нещо повече, млякото дори не носи калций за организма в тази ситуация. "Кофеинът в чая може да намали абсорбцията на калций", казва Рейчъл Мелцер Уорън, автор на The Smart Girl's Guide to Going Vegetarian.

"Ако наистина искате да подобрите здравословните качества на чая си, изстискайте малко лимон в него, вместо да слагате мляко. Той ще увеличи количеството на антиоксиданти, които тялото ви може да поеме."

Бял хляб + конфитюр

"Простите въглехидрати водят до скок на кръвната захар", казва Лиз Уейнанди, диетолог в Ohio State University Medical Center Wexner.

Комбинирайте два от тях – като например бял хляб и конфитюр или сода и пържени картофи - и имате рецепта за бедствие.

"Кръвната ви захар се покачва бързо и тялото ви трябва да работи много усилено, за да я свали чрез освобождаване на инсулин от панкреаса," обяснява Уейнанди.

След като вашата енергия и настроение ще ударят дъното, оставяйки ви уморен и раздразнен.

"В дългосрочен план този процес може в крайна сметка да навреди на панкреаса и да се създаде инсулинова резистентност и диабет", добавя експертът.

Умна идея: смененете рафинираните въглехидрати с богати на фибри пълнозърнести храни, които помагат да се забави храносмилането и контролират нивата на кръвната ви захар.

Вижте още: Три зеленчука, които могат да ви убият

Салата + без мазнини

"Когато избягвате подправянето с мазнини на салатата си, можете да поставите бариера на усвояването на част от хранителните вещества в нея", казва Рейчъл Уорън.

Резултатите от проучвания сочат, че каротеноидите - растителни пигменти, свързани с намаляване на риска от рак, сърдечно-съдови заболявания, както и дегенерация на макулата - се абсорбират по-лесно, когато се приемат заедно с мазнини.

Така че сложете на салатата си зехтин, за да извлечете максимално много ползи за здравето си.

Алкохол + кофеин

Пиете вино по време на вечеря, започвате да се прозявате след няколко чаши и решавате да се събудите с помощта на едно капучино. Лоша идея. Защо?

Енергийният тласък, който получавате от кофеина, може да прикрие интоксикация, така че сериозно да подцените количеството алкохол, което сте приели.

Същото важи и за директно смесване на кофеин и алкохол (например водка и Red Bull).

Леща + червено вино

Червените вина съдържат съединения, наречени танини. Когато танините се смесват с растителни източници на желязо, като тези в лещата и соята например, това сериозно възпрепятства способността на тялото да усвоява минерала.

Този въпрос е от особено значение за вегани и вегетарианци, отбелязва Рамзи, които често страдат от липса на желязо.

Бургери + бира

"И двете – мазните храни и алкохола - се преработват от черния дроб, но тялото ви поставя на първо място алкохола, тъй като го приема като токсин", казва Рамзи.

Това оставя мазнините да плават в кръвния поток, след което се съхраняват в мастната тъкан. Нещо повече, вие ще се чувствате особено зле след това.

"Мазнините карат храната да се усвоява по-бавно, поради което вие оставате с усещането, че сте преяли“, казва Рамзи.Добави коментар