6 опасни храни при захранване на бебето

1140
6 опасни храни при захранване на бебето

Избягвайте ги преди определена възраст

Въвеждането на храни е сложен процес, в рамките на който майките трябва да бъдат доста придирчиви и търпеливи. Важно е да се дозират продуктите и да се наблюдава за нежелани реакции.

Ето с какви храни не е желателно да стартирате захранването на бебето:

1/ Млечни продукти (прясно и кисело мляко) – след 12-ия месец

Някои лекари препоръчват да се започне захранването с млечно-кисели продукти, например с кисело мляко. Въпреки това препоръките на Световната здравна организация сочат друго – не е желателно тези храни да се въвеждат преди навършване на 1 година.

2/ Сокове – след 12-ия месец

По-рано именно със сокове стартираше запознаването на детето с обичайните храни. Днес педиатри съветват да отложим сока за след първата година.

Смята се, че този продукт е силен алерген, съдържа агресивни плодови киселини, минерални соли и захар, които дразнят стомашно-чревния тракт на малкото дете. Като резултат може да се провокират проблеми с бъбреците, панкреаса и др.

3/ Бульони – след 3-ата година

Месният бульон представлява екстракт, който дразни стомаха и червата на детето. Не си струва да бързате с въвеждането му в менюто на детето.

4/ Жълтък – след 12-ия месец

Ползата от яйцата като източник на желязо е преувеличена. Да, в тази храна се съдържа много желязо, но неговата биологична достъпност е ниска. Освен това яйцата са алергени.

5/ Мед

Това лакомство съдържа спори, които може да провокират ботулизъм - Clostridium botulinum. Стомашно-чревният тракт на детето не съдържа достатъчно киселина, за да ги унищожи.

6/ Чай (зелен, черен и билков) – след 2-ата година

Световната здравна организация препоръчва да се ограничи консумацията на каквито и да било чайове преди навършване на 2 години. Безобидният и обичаен за възрастните чай повишава риска от анемия и пречи на пълноценното усвояване на желязото.

Колкото до билковите чайове, те са опасни дотолкова, че може да провокират нежелани ефекти, заради лечебните си свойства.Добави коментар