5 вкусни соса с кисело мляко
744
Ако се чудите защо храната в ресторанта е толкова вкусна.... Винаги има сос!
Нежната и лека текстура на киселото мляко го превръща в идеална основа при приготвянето на сосове, с които всяко ястие – запечени зеленчуци, месо или риба, си отива. Готови ли сте да изпробвате всеки един от тях?
Цацики
Това е най-популярният сос. Необходими са ви 1-2 свежи краставици. Обелете ги и ги рендосайте. След това ги оставете на страна, за да елиминирате излишното количество вода.
Сложете краставиците в купа, добавете 1-2 скилидки стрит чесън, шепа нарязани листенца мента и 2 супени лъжици зехтин.
Накрая подправете със сол и пипер.
Сос със сирене и кисело мляко – за зеленчуци
Когато планирате да предложите на гостите пресни хрупкави зеленчуци – моркови, целина, краставица, репички, не е лоша идея да разполагате с този сос.
Смесете в блендер сирене 100 гр., 2 кисели млека и шепа ситно нарязан магданоз. Сосът е приятен на аромат и много вкусен.
6
Сос за запечени зеленчуци
Кориандърът има специфичен аромат и вкус. Той е подходящ за запечени зеленчуци. Смесете киселото мляко със скилидка чесън и кориандър. Добавете щипка прясно смлян черен пипер, 1 супена лъжица зехтин и малко лимонов сок.
Сос със къри – подходящ за птиче месо
Необходими са ви 2 кофички кисело мляко, чаена лъжичка къри и половин глава лук. Последният трябва да е нарязан на ситно.
Сос за сандвичи
Рендосайте на дребно две средни по размер мариновани краставички. Смесете ги с кисело мляко, 2 супени лъжици майонеза и нарязан копър. Използвайте получения сандвич за подправяне на сандвичи и за овкусяване на зеленчуци.
Добави коментар