5 рецепти с ориз

112
5 рецепти с ориз

От цял свят

Сигурно много пъти сте готвили ориз по различни начини. Woman.bg подбра пет рецепти от цял свят, с чиято помощ ще можете да разнообразите менюто си и да зарадвате близките си. Оризът се съчетава отлично със скариди и пилешко – такива продукти са включени в испанската паеля, пържения китайски ориз и американския ориз със сирене. Има и две рецепти за вегетарианци или постещи – ямайски ориз с боб и малайзийски кокосов ориз с пикантен доматен сос.

1. Паеля от Валенсия

Вижте още: Вкусни рецепти от испанската кухня

Паелята с морски дарове е испанско национално ястие, което можете да опитате не само във Валенсия, но и в собствения си дом. Продукти: 1 супена лъжица зехтин; 300 гр. белени скариди; 3/4 чаена лъжица сол; 1/4 чаена лъжица черен пипер; 1/2 чаша тънко нарязан испански салам чоризо; 50 гр. пилешко филе; 1 чаша нарязан лук; 3 скилидки нарязан чесън; 1/2 чаша домати; 1/4 чаена лъжица шафран; 1 чаша ориз арборио; 2/3 чаша бяло вино; 1 супена лъжица каперси; 1/2 чаша замразен зелен грах; 400 мл. пилешки бульон; 1/4 чаша вода; 18 миди; лют пипер на вкус; 2 супени лъжици пресни стръкове кориандър.

Приготвяне: Загрейте зехтина в голям тиган на среден огън. Смесете солта и пипера и в половината количество оваляйте белените скариди. Запържете ги за около 4 минути. Прехвърлете ги в друг съд и за 1 минута запържете салама в същия зехтин. После го прехвърлете при скаридите. Нарежете на ситно пилешкото месо, поръсете го с остатъка от подправките и го запържете до златисто. После добавете в тигана нарязаните домати, каперсите и шафрана и пържете още 1 минута.

Добавете ориза, виното и бульона и оставете сместа да кипне. После покрийте с капак, намалете температурата и оставете тигана на бавен огън за 25 минути, докато омекне оризът. Добавете към ястието скаридите, граха, водата и мидите. Покрийте отново с капак и задушавайте 8 минути на среден огън (или докато мидите не се отворят). Свалете паелята от огъня, подправете с лют пипер и кориандър и оставете ястието да се насити с аромат за 3 минути.

Останалите рецепти вижте тук



Добави коментар