5 причини да пиете топло какао през есента

732
5 причини да пиете топло какао през есента

Укрепва кръвоносните съдове, ободрява и...

Няма нищо по-хубаво от това в прохладната есен да се изпие чаша горещо какао. Тази напитка не само радва с приятния си вкус, но и носи редица ползи за организма на човека.

Какаото помага за ободряване
Какаото е полезно при активна умствена или физическа работа, мнозина дори го определят като най-добрия антидепресант. Сутрин напитката зарежда с бодрост и енергия, вечерно време сваля напрежението и усещането за умора.

Какаото подобрява паметта
Флавоноидите, които се съдържат в какаото, са способни да понижат индивидуалния риск от старческо слабоумие, въздействайки непосредствено върху структурата и функциите на мозъка. Тези съединения защитават невроните на мозъка от повреждане, подобрявайки метаболизма.

Какаото укрепва кръвоносните съдове
В какаото има флавоноиди, които стабилизират или понижават артериалното налягане, укрепват кръвоносните съдове и понижават риска от сърдечно-съдови болести. Лекарите съветват да изпиваме не повече от 2 чаши топло какао дневно. Напитката все пак съдържа захар и наситени мазнини!Какаото спомага за възстановяването на мускулите
Учените са доказали, че след употребата на какао мускулите на спортистите се възстановяват по-бързо, отколкото след консумацията на други течности. Напитката съдържа необходимото за регенерацията на мускулите количество протеини, а също така и въглехидрати, които попълват енергийния запас на мускулната тъкан. Млякото компенсира запаса от вода и различни йони на калия, калция и магнезия.

Какаото помага в борбата със затлъстяването
Американси изследователи са установили един любопитен факт: какаото е богато на калории – повече, отколкото има в чая или кафето. То обаче не води до надебеляване. Защо? Тъй като дори малка порция топло какао провокира чувство за ситост, следователно човек не преяжда с него.


Добави коментар