5 порции дневно
63
Толкова трябва да са в менюто ни плодовете и зеленчуците
Според Американската хирургична асоциация, трите най-важни неща, влияещи на здравето на човек, са тютюнопушенето, алкохола и здравословното хранене. За повечето хора, които не са заклети пушачи или не прекаляват с алкохола, най-важният фактор си остава храненето.
А що се отнася до правилното хранене, това, което можем да направим, е да намалим солта и мазнините, да увеличим консумацията на плодове и зеленчуци, както и на пълнозърнестите храни.
Повечето здравни експерти препоръчват консумацията поне на 5 порции дневно. Никоя друга хранителна група не може да ни предостави повече витамин А (100% от ДПД в една порция пъпеш), витамин С (240% – в една порция киви) или фибри, посочва woman.bg.
Плодовете и зеленчуците са естествено бедни на мазнини, а мазнините, които съдържат, са ненаситени. В допълнение към това съдържат много фитохимикали и антиоксиданти, които ни предпазват от различни заболявания.
Кои са най-добрите плодове и зеленчуци?
- Всички пресни плодове, които не са консервирани и без добавена захар
- Сезонните плодове
- Ябълки, праскови, кайсии, круши
- Моркови, домати, краставици, зеле
- Броколи, спанак,
- Портокали, банани, мандарини, лимони
Добави коментар