5 полезни факта за децата и млякото

2470
5 полезни факта за децата и млякото

Полезно ли е и за възрастните? Можем ли без него?

Полезно ли е децата да пият мляко? По този въпрос има различни мнения, част от тях изхождат от това, че има значение на каква възраст е детето. Днес ще ви изложим 5 полезни факта, които да имате предвид.

1/ При кипване в млякото се запазвят всички протеини, мазнини и въглехидрати, а също така калцият, фосфорът и други минерали. В същото време се убиват вредните бактерии и се разрушават витамините. Ако се съмнявате в произхода на млякото, задължително го кипвайте, преди да го предложите на детето.

2/ Децата на възраст от 1 до 4-5 години е желателно да не консумират мляко с по-висока масленост от 3%.

3/ Физиологически човешкият организъм може да оцелее без консумацията на пълномаслено мляко, съхранявайки своето здраве и физическа активност. С други думи в животинското мляко няма вещества, които да са незаменими за човека.4/ Ако човек е болен от ротавирусна инфекция, веднага след оздравяването му в менюто му трябва да отсъства напълно млякото. Тази препоръка важи за следващите 2-3 седмици. Защо? Защото ротавирусът в организма има способността да „отключва“ изработването на фермерта лактоза – този, който е свързан с усвояването на млечната захар до лактаза. Иначе казано, ще провокирате неприятни симптоми като болка в корема, запек и т.н.

5/ Преди няколко години един от най-авторитетните медицински изследователски центрове в света - Harvard Medical School – официално изключи пълномасленото мляко от списъка с продукти, които са полезни за здравето на човека. Това е така, тъй като се натрупаха изследвания, потвърждаващи, че редовната и прекомерна консумация на мляко стимулира развитието на атеросклероза и сърдечно-съдови болести, а също така отключва диабет и дори рак.

Учените от Харвард уточняват, че умерената и периодична консумация на мляко е напълно допустима и безопасна.
Добави коментар