5 неустоими десерта с ягоди

194
5 неустоими десерта с ягоди

Малкият сладък плод на Бога се комбинира най-добре с лек млечен крем

На Свети Валентин не го поставихме на пиедестал, затова днес ще се фокусираме върху най-изкусителния пролетен плод - ягодата, пише вестник "Новинар".

Тя е идеална за консумация в суров вид или леко потопена в разтопен шоколад, а защо не и под формата на неустоим десерт. Ягодовият вкус изпъква най-добре в комбинация с лек млечен крем, било то сметанов, с маскарпоне или с крем сирене. Затова преди да е дошъл сезонът на черешите, трябва да побързаме да се възползваме от ароматните ягоди подобаващо.

Древните римски поети Овидий и Плиний описват червения плод като "малкия сладък плод на Бога", наричaйки го Frega - доста близко по звучене до латинската дума за аромат fragrare. Ягодите са на почит и в музикалните среди, дори "Бийтълс" ги възпяват в песента си Strawberry Fields Forever ("Безкрайните ягодови полета").



Запечени с шоколад
Приблизителна цена: 4.50 лв.
Продукти: 500 г ягоди, 2 яйца, 150 г захар, 100 г натурален шоколад, пудра захар за поръсване.
Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват на пяна и се смесват с разтопения шоколад и кристалната захар. Отделят се 2-3 ягоди и останалите се нарязват. Слагат се на дъното на малка тавичка, застлана с хартия за печене, и се заливат с шоколадовата смес. Слага се да се пече на 200 градуса за около 20 минути. Декорира се с разполовените останали ягоди и се поръсва с пудра захар.

В кейк
Приблизителна цена: 4.00 лв.
Продукти: 180 г брашно, 1 ч.л. бакпулвер, щипка сол, 2 яйца, 120 г пълномаслено прясно мляко, 80 г разтопено масло, ванилия, 1 ч.л. настъргана лимонова кора, 180 г захар, около 250 г ягоди.
Начин на приготвяне: Ягодите се разполовяват. Кръгла тава се намаслява и се покрива с хартия за печене. Яйцата се разбиват и към тях се добавят прясното мляко, разтопеното масло, ванилията и захарта. В отделна купа се пресява брашното заедно със солта и бакпулвера. Внимателно се добавя към яйчената смес и се разбърква с шпатула или дървена лъжица. Тестото се изсипва в тавата и отгоре се подреждат разполовените ягоди, като съвсем леко се притискат, за да потънат. Пече се в загрята до 180 градуса фурна за около 40 минути. Когато е готов, кейкът се изважда, оставя се да изстине и се поръсва с пудра захар.

Ягодови кокоски
Приблизителна цена: 4.00 лв.
Продукти: 1 яйце, 85 г фини овесени ядки, 150 г кисело мляко, 1/2 ч.л. сода, 60 г разтопено масло, 120 г захар, 4 с.л. кокосови стърготини, 180 г брашно, ванилия, 200 г ягоди, нарязани на малки парченца.
Начин на приготвяне: Яйцето, захарта и овесените ядки се разбъркват с вилица в купа. Към тях се добавят киселото мляко със содата, охладеното разтопено масло, кокосовите стърготини, брашното и ванилията. Разбърква се хубаво до получаването на гъсто лепкаво тесто. Накрая се добавят нарязаните на дребни парченца ягоди и се разбърква внимателно с лъжица. В застлана с хартия за печене тава се сипват по две чаени лъжички от сместа на купчинки на разстояние една от друга и леко се заглаждат отгоре. Сладките се пекат на 180 градуса до леко порозовяване.



Чийзкейк-браунис
Приблизителна цена: 13.00 лв.
Продукти: за брауниса: 1 и 1/4 ч. ч. брашно, 4 яйца, 2 ч.ч. захар, 2/3 ч.ч. какао, 3/4 ч.ч. орехи, 1/2 ч.ч. олио, 1 ч.л. бакпулвер, 1 ч.л. сол; за чийзкейка: 500 г крем сирене, 2 яйца, 400 г подсладено кондензирано мляко, сокът от 1 лимон, 1 ванилия; 300 г ягоди, 300 г захар, сокът от 1/2 лимон.
Начин на приготвяне: Ягодите се почистват и нарязват. Слагат се в малка тенджерка, добавят се захарта (300 г) и лимоновият сок. Кипва се и се вари до сгъстяване – около 1 час. След това се охлажда. За брауниса се смесват леко натрошените орехи, брашното, какаото, бакпулверът и солта. Яйцата се разбиват със захарта до побеляване, добавя се олиото и пак се разбива. Сухите съставки се смесват с течните и се разбърква с шпатула. Сместа се сипва в квадратна форма с хартия за печене. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 25 минути. За чийзкейка се разбива крем сиренето с кондензираното мляко, добавят се сокът от лимон и ванилията. Накрая едно по едно се прибавят яйцата и се разбива за кратко, като се внимава да не се втечни крем сиренето. Готовата смес се изсипва върху топлото брауни. Залива се с половината ягодово сладко и се разбърква внимателно. Пече се отново на 180 градуса с вентилатор, за 30 минути. След това се охлажда за 1 час на стайна температура и още 2 - в хладилник.

Чийзкейк с бутертесто
Приблизителна цена: 12.00 лв.
Продукти: 500 г ягоди, 450 г пълномаслена извара, 200 г бял шоколад, 350 г заквасена сметана, 400 г бутертесто, 2 с. л. кафява захар, 1 ванилия, кората от 1 портокал, 2 яйца.
Начин на приготвяне: От бутертестото се изрязва кръг с големината на дъното на тавата, в която ще се пече чийзкейкът. Тестото се надупчва с вилица и се пече за 20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до златисто. Белият шоколад се разтопява на водна баня. В купа се сипват изварата и заквасената сметана. Разбиват се с миксер. Прибавя се разтопеният шоколад, като продължава да се разбива с миксера. Сипват се кафявата захар, ванилията и отново се разбива. Настъргва се портокаловата кора. Прибавят се яйцата и се разбива съвсем за кратко – около 30 секунди. Ако яйцата се разбиват по-дълго време, чийзкейкът се надига и бухва. Ягодите се почистват и се нарязват на филийки. Изпечените блатове се натискат леко с лъжица и се оставят да се охладят за кратко. Върху тях се излива кремът и се пече на водна баня в загрята на 150 градуса фурна, с вентилатор, за 30 минути. Оставя се да се охлади много добре. Отгоре се подреждат ягодите и се сервира.



Добави коментар