5 напитки, които заместват кафето

345
5 напитки, които заместват кафето

Всекидневно в света се изпиват над 1 милярд чаши кафе

Кафето вероятно е най-популярната напитка на планетата - всекидневно в света се изпиват над 1 милярд чаши кафе. Има много теории за влиянието на кафето върху човешкия организъм. Но като цяло консумирането на кафе в умерени количества (води се до 3 чаши на ден) се смята за напълно полезно.

То тонизира, освежава и облекчава храносмилането. Колкото и положителни качества обаче да притежава кафето, с него в никакъв случай не бива да се прекалява, предупреждава вестник "24 часа".  Ето кои 5 напитки може да го заместят.

1. КомбучаКомбуча е ферментирала напитка, която по вкус и консистенция напомня на нещо средно между ябълков сайдер и шампанско. Обаче има и лечебни свойства.

Напитката се прави от гъбата Medusomyces gisevii Lindau, която прилича на жилава желатинова мембрана под формата на плосък диск. Тя живее в хранителен разтвор от чай и захар, в който постоянно се размножава – затова е популярна и като “чаена гъба”.

Комбуча, произведена от черен чай, е леко горчива на вкус. Съдържа и кофеин - на това се дължи, че има преди всичко тонизиращ ефект. Това прави напитката здравословна и ободряваща и е добър вариант, с който може да заместите кафето.

2. ЛимецНякои дори наричат напитката диво кафе. Има вкус на ядки и е подходящ заместител на кафето. Но трябва да знаете, че не съдържа кофеин. Изключително здравословна е.

Плюсът е, че повишава общия тонус на организма, както и работоспособността. Дори подобрява кръвообращението и храносмилането. Стимулира и обмяната на веществата. Между другото с подобен ефект за здравето е и печеният смлян ечемик.

3. ЖълъдиХората, които страдат от високо кръвно налягане, трябва да пият лечебно кафе от жълъди. Лечебните плодове на дъба се използват в народната медицина от дълбока древност. Те изобилстват от полезни за организма вещества, които се борят със заболявания и спомагат за укрепването на здравето.

В жълъдите се съдържат витамини, минерали, въглехидрати, танини, белтъчини, скорбяла, захари, масла.

Кверцетинът е вещество, което се съдържа в тези малки плодове, а то е известно с лечебното си действие. Влияе много добре на организма при отоци, облекчава спазмите и намалява възпаленията. Веществото има антиоксидантно и диуретично действие.

Препоръчва се за хипертоници, защото за разлика от обикновеното кафе, напитката от жълъди не повишава кръвното налягане.

Със сигурност кафето от жълъди е здравословно. То се приготвя от узрели жълъди, които се сушат на слънце. След това се натрошават на малки парченца, потапят се във вряла вода за 5 минути и накрая се изсушават във фурната. Тези процедури се правят, за да се отстранят горчивите вещества от плодовете. Накрая може да ги смелите на прах в кафемелачката.

Кафето от жълъди се препоръчва и за укрепване на организма, освен това намаляване и нервното напрежение.

4. РъжКафето от ръж е богато на витамини и аминокиселини. За приготвянето му зърната ръж се пекат и се мелят като кафените зърна. Приготвя се като турско кафе - вари се в джезве.

Не съдържа кофеин, а в същото време на вкус се доближава до оригиналната напитка. Освен това е полезен, защото в него се съдържат много витамини, както и полезни микро- и макроелементи.

Напитката от ръж помага за изхвърлянето на токсините от организма.

5. ЦвеклоЗахарното цвекло съдържа захароза, глюкоза и фруктоза. При печенето част от нея се карамелизира. Така се получават силният вкус на карамелизирана захар и гъстота на настройката. За приготвянето на кафе от цвекло е необходимо да се измие, да се нареже на парченца и да се изсуши при температура 85-90°С в продължение на 3-4 часа във фурната.

След това се изпича до получаване на тъмнокафяв цвят. След това веднага трябва да се смели, за да не се окислява. Смляното цвекло се съхранява в плътно затварящи се кутии.

Между другото напитка, която ободрява като кафе, може да се получи и от пащърнака - двугодишен кореноплоден зеленчук, който прилича на морковите, но е с по-силен вкус.Добави коментар