5 факта за яйцата

332
5 факта за яйцата

Които може би не знаете

Често сме си говорили за яйца. И как няма - това е един от продуктите, който присъства редовно на родната (и не само) трапеза. Само се замислете в колко много неща слагате яйца. И въпреки че яйцата несъмнено са един от най-любимите ни продукти, има някои неща за тях, които все още не знаем. Представяме ви 5 интересни факта за яйцата, които може би не знаете, пише kulinar.bg.

1. Яйцата не трябва да се мият

Това може би сте го чували, но замисляли ли сте се защо. Е, ние ще ви кажем. По черупката на яйцето има хиляди малки пори, които могат да са вход за бактерии. А, както знаете, бактериите и микроорганизмите се размножават най-вече във влажна среда. Когато яйцето е мокро, по него могат да се образуват бактерии и през порите да проникнат. Затова избягвайте да миете яйцата (ако е възможно).

Ако все пак държите да ги измиете, то направете го непосредствено преди употреба. И още нещо важно - водата, с която ги миете, трябва да е с температура, по-висока от стайната.

2. Яйцата трябва да се съхраняват в картонена кутия, а не в предназначеното за тях място в хладилника

Вече споменахме за порите върху черупката на яйцето, които между другото са около 20 000 на брой. През тези пори могат да нахлуят, освен бактерии, и различни миризми. Картонената кутия запазва яйцата свежи за по-дълго време. Още нещо - осигурява им по-добра вентилация и предпазва от пукнатини, като така ги прави по-трайни.

Знаем, че яйцата имат доста дълъг срок на годност - ако са добре съхранени, могат да издържат и 2 месеца. За тази цел трябва да се държат в най-студеното място в хладилника. А, да ви кажем честно, това не е вратата на хладилника, където е мястото, предназначено за яйца. Малко парадоксално и доста недоизмислено, но мястото на яйцата изобщо не е на вратата.

Както се досещате, ако съхранявате яйцата в кутия, можете вие да определите мястото й. Затова дръжте яйцата в картон, а мястото на вратата използвайте за друго.3. Няма абсолютно никаква разлика между белите и кафявите яйца

Забелязали сте, че яйцата имат различен цвят на черупката. Може би много сте се чудели по какво се различват и защо едните са по-тъмни, а другите - по-бели. Често възниква въпросът кафяво или бяло яйце да изберем? Е, ще ви разкрием "огромната" тайна - не се различават по абсолютно нищо (освен цвета на черупката).

Всичко, казвано за различия между бели и кафеви яйца, е абсолютен мит. Едните не са по-здравословни, по-нискокалорични, по-здрави, по-каквито-и-да-било от другите. Различният цвят се дължи на породата на кокошката.

4. Белтъкът няма почти никаква хранителна стойност

Ако страдате от висок холестерол или искате да отслабнете, то най-вероятно много хора ви съветват да ядете само белтъка от яйцата. Само че яйцата са не само вкусни и полезни. А в белтъка може да няма калории, но няма и почти никакви полезни вещества. Жълтъкът съдържа много повече полезни вещества - витамини А, B, D, E, K, минерали - цинк, фосфор, калий, магнезий, както и омега-3 мастни киселини.

5. Хранителната стойност на яйцето зависи от кокошката

Това, с което се храни кокошката, е първостепенно за хранителната стойност на яйцето. Ако кокошката се храни добре и разнообразно, яйцето ще бъде по-качествено и съответно - обратното. Ако кокошката консумира трева и растения, жълтъкът ще бъде с много наситен цвят. И обратно - колкото по-бедна на растения е храната, толкова по-светъл ще бъде жълтъкът. Добави коментар