40 грама сирене на ден за здраво сърце

70
40 грама сирене на ден за здраво сърце

Любимият млечен продукт защитава от развитие на фатален инфаркт или инсулт

Приемът на около 40 грама сирене на ден може да намали риска от сърдечни заболявания с 14%, твърдят учени, според които любимият млечен продукт защитава от развитие на фатален инфаркт или инсулт.

Според проучване, публикувано в European Journal of Nutrition, сиренето е богато на витамини, минерали и протеини, които предпазват от сърдечно-съдови заболявания. То повишава т. нар. „добър” холестерол (HDL), като същевременно намалява нивата на „лошия” холестерол (LDL).

По думите на проф. Ян Гивънс, специалист по храненето от университета в Рединг, калцият в млечните продукти играе жизненоважна роля за намаляване на телесните мазнини. Тези мазнини, от своя страна, също са рисков фактор за болно сърце, посочва БГНЕС.

Софи Кларк от British Cheese Board допълва: "Редица големи проучвания показват, че млечните продукти имат защитен ефект върху факторите, свързани със здравето на сърцето. Няма връзка между яденето на сирене и сърдечните заболявания”.

Добави коментар