4 тайни на зехтина, които трябва да знаете

276
4 тайни на зехтина, които трябва да знаете

Колкото и странно да звучи, бутилка качествен зехтин за Коледа може да е най-добрият израз на загриженост за здравето и благополучието

Хайде днес да отделим време и да разбере какво толкова полезно има в консумацията на зехтин. Струва си да сме наясно защо не бива да избягваме този продукт в процеса на готвене, отдавайки предпочитание на олиото.

1/ В зехтина се съдържат всички необходими микроелементи и витамини. Това е диетичен продукт, чиято редовна консумация понижава риска от сърдечно-съдови болести и атеросклероза.

Зехтинът спомага за понижаване на нивото на лошия холестерол и благопиятно повлиява хрансомилателната система.

2/ Той може да бъде нерафиниран или рафиниран. Първият се получава по пътя на естественото извличане – може да го използвате за подправяне на студени ястия. Подходящо е дори за козметични процедури.

Рафинираният зехтин се използва за пържене и печене.3/ Интересен момент е да обърнете внимание на опаковката. Тя може да бъде IGP (Indicazione Geografica Protetta), DOP (Denominazione d’Origine Protetta), BIO.

Маркировката IGP означава, че суровината за изготвяне на зехтина е минала контрол, но различните етапи на производство може да са осъществени в различни региони. Маркировката DOP свидетельства за това, че маслините са били отгледани в същоя район, в който е преработено маслото. Освен това са приложени местни технологии и традиции.

Последната маркировка BIO означава, че зехтинът е натурален продукт без химически добавки.4/ Последното нещо, което ще споделим с вас днес, също е важно. Това е тарата. Избирайте бутилка с тъмен цвят. Светлината не бива да попада директно върху зехтина, както и кислородът не бива да влиза в контакт с него. Важно е добре да затваряте съда, в който съхранявате зехтина.Добави коментар