3 здравословни идеи за обяда на ученика

1369
3 здравословни идеи за обяда на ученика

Ако децата ви са придирчиви, знаете, че всяко хранене може да бъде битка

Ако децата ви са придирчиви, знаете, че всяко хранене може да бъде битка. Техните растящи тела се нуждаят от витамини и хранителни вещества, но всичко, което харесват обикновено е нездравословно без хранително съдържание. Това, от което се нуждаете, са креативни идеи за обяд, който да може да се хапва  у дома или в училище, който ще им бъде вкусен и питателен.

1. Кюфтенца с пилешко и тиквички

Някои деца не харесват текстурата на тиквичките, но в тази рецепта те добавят сочност и не се усещат. Могат да бъдат както печени, така и пържени.

Съставки

1 пеперуда пилешки гърди (смлени)

1 настъргана тиквички (отцедете добре)

2-3 стръка зелен лук, нарязан

1 скилидка чесън, накълцана

1 ч.л. сол

1/2 ч.л. пипер

3/4 ч.л. кимион (по избор)

Незадължително (ако се използва за пържене): масло от авокадо, зехтин (или кокосово масло или гхи)

Приготвяне:

В голяма купа смесете всички съставки. Оформете малки кюфтенца, може да загребвате и с лъжица. Сложете в тиган със загрята мазнина и изпържете. Сервирайте с дип от авокадо или гъсто кисело мляко с мента. По желание към сместа за кюфтенцата можа да сложите и едно яйце. 

2. Пилешки панирани хапки с ябълкови картофки


Ако детето ви поиска пилешки хапки, не им отказвайте. Защото тези могат да се приготвят и печени. Заменете пържените картофи с тази версия и няма да съжалявате.

Начин на приготвяне:

За ябълковите картофки

2 чаши ябълков сайдер

2 супени лъжици масло

1 ч.л. едра сол (по избор)

4 твърди ябълки, обелени и нарязани на 8 парчета всяка

1 супена лъжица нарязана прясна мащерка

За пилешките късчета:

1 чаша царевичен флейкс

1/2 ч. л. сол (по избор)

2 супени лъжици нарязан пресен магданоз

1 бр. пилешки гърди, нарязани на ленти

2 супени лъжици сладък чили сос

В голяма тенджера, при средно висока температура, се вари ябълково вино, докато се редуцира до 1/3 чаша (трябва да има консистенция на сироп). Махнете от огъня и разбъркайте в масло и сол.

Загрейте фурната на 220 С. Разстелете ябълките и покрийте с 2 супени лъжици от глазурата и 1/2 супени лъжица мащерка. Оставете настрани.

В купа смесете царевичните люспи, сол и магданоз. Потопете пилешкото месо ти в сладък чили сос и след това покрийте с царевичната смес. Подредете на един слой в подмазана тавичка.

Пуснете фурната на вентилатор и печете като по време на печенето размените тавите. От време на време слагайте по малко сайдер върху ябълките, за да се карамелизират.

3. Пиле Тако Салата

Децата обичат такос, така че защо да не им направите здравословна и вкусна салата? С листни зеленчуци, домати, царевица, авокадо и пиле на скара. Царевичният чипс ще придаде текстура и цвят.

Необходими съставки:

За дресинга: зехтин, балсамико, сол, 1 л. мед, 1л. горчица, по желание - сурови ядки натрошени или микс ядки със сушени плодове (най – добре червени плодове)

2 пилешки гърди без кожа

2 супени лъжици подправка (тако подправка или ваш собствен микс)

1/4 чаша растително масло

2 супени лъжици масло

За салатата:

1 зелена маруля (или айсберг), нарязани на тънко

3 домата тип Рома

1/2 чаша настърган кашкавал или чедър

2 кочана царевица

2 бр. авокадо, на малки кубчева

3 стръка зелен лук, нарязан

1/2 чаша рукола или бейби спанак

тортила чипс по ваш избор смачкан леко

Начин на приготвяне:

Първо, направете дресинга като комбинирате всички съставки в купа и разбъркате заедно. Покрийте и охладете.

След това, подгответе пилето. Подправете го. Загрейте маслото и зехтина в голям тиган при средно висока температура. Гответе пилето от двете страни, докато стане златисто кафяво. Оставете настрана покрито, за да се охлади за 10 минути, след което нарежете на кубчета.

В тигана сложете млечната царевица и я запържете. Охладете и махнете зрънцата.

В голяма купа смесете всички зеленчуци. Добавете пилето и царевицата и овкусете с дресинга. Накрая сложете чипса и поднесете.

 

 



Добави коментар